STIGAO USLOV OD AMERIKANACA ZA CG: Vlada je pala, ovo su sledeći koraci... DF nam nije partner

novosti online

22. 08. 2022. u 16:25

SJEDINjENE Američke Države očekuju od Crne Gore da ispoštuje svoje pravne procedure i da brzo formira novu vladu, ili da sazove vanredne parlamentarne izbore

СТИГАО УСЛОВ ОД АМЕРИКАНАЦА ЗА ЦГ: Влада је пала, ово су следећи кораци... ДФ нам није партнер

Foto: Printskrin/Jutjub/Skupština Crne Gore

Sjedinjene Američke Države (SAD) očekuju od Crne Gore da ispoštuje svoje pravne procedure i da brzo formira novu vladu, ili da sazove vanredne parlamentarne izbore, saopšteno je iz Stejt depertmanta povodom izglasavanja nepoverenje Vladi premijera Dritana Abazovića.

Neimenovani portparol Stejt departmenta je, u odgovoru na upit Glasa Amerike, naveo da je "izglasavanje nepoverenja parlamentarna demokratija na delu, gde crnogorski narod, kroz svoje izabrane predstavnike, poziva vladu na odgovornost".

On je kazao da će SAD podržati bilo koju demokratski izabranu vladu koja osigurava napredak Crne Gore u evroatlantskim integracijama.

„Što obuhvata ubrzanje procesa pristupanja Evropskoj uniji, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanje NATO učešća, promovisanje inkluzivnog i građanski orijentisanog društva i nastavak pozivanja Rusije na odgovornost zbog brutalnog rata protiv Ukrajine", naveo je portparol Stejt departmenta, prenosi MINA.

Na pitanje da li će podržati učešće Demokratskog fronta (DF) u eventualnoj novoj vladi, on je ponovio da SAD ne smatraju DF partnerom zato što "ne podržavaju evropske vrednosti, u šta spada i kritički odnos prema ruskoj agresiji protiv Ukrajine, i nisu pokazali liderstvo ili spremnost da postignu napredak u ključnim reformama potrebnim za pristupanje EU".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona