OSUDILI "RUSKU AGRESIJU": Crnogorski poslanici usvojili rezoluciju o Ukrajini, protiv bili samo DF i Ujedinjena i Prava Crna Gora

Tanjug

30. 07. 2022. u 23:33

CRNOGORSKA skupština usvojila je danas Rezoluciju kojom se osuđuje agresija na Ukrajinu, protiv koje su glasali samo poslanici Demokratskog fronta, Ujedinjene i Prave Crne Gore.

ОСУДИЛИ РУСКУ АГРЕСИЈУ: Црногорски посланици усвојили резолуцију о Украјини, против били само ДФ и Уједињена и Права Црна Гора

Foto gov-me

Na Rezoluciju je poslanik Demosa Miodrag Lekić podneo šest amandmana, a Marko Milačić (Prava Crna Gora) sedam, ali nijedan nije prihvaćen. Skupština je usvojila i Rezoluciju o genocidu u Pivi i Velici. Za Rezoluciju je glasalo 40 poslanika, tri su bili protiv, a 28 uzdržanih.

Predlog rezolucije o genocidu u Pivi i Velici podnela je Demokratska Crna Gora, a poslanik Momo Koprivica je u obrazloženju ranije rekao da su Piva i Velika prošle kroz stradanje i raspeće.

- Pivske i veličke žrtve ugrađene su u večni temelj slobode i dostojanstva našeg naroda - rekao je.

On je tada rekao da Rezolucija daje konkretne podsticaje da država preduzme određene mere:

- Da se 7. jun i 28. jul ustanove za dane sećanja na žrtve nacifašizma u Pivi i Velici. Drugo - da se formira mešovita državna komisija, čiji bi zadatak bio prikupljanje i temeljna obrada činjenica i dokumentacione i druge građe, kako bi se dodatno rasvetilili ovi zločini i popisala imena žrtava.

Rezolucija je, kako je rekao, i podsticaj da vlada planira izgradnju memorijalnih centara u Pivi i Velici, kao i da se ovim zločinima nađe mesto u nastavnim programima.

Predsednik Odbora za ljudska prava i slobode Jovan Vučurović (DF) je rekao da je rasprava o ovom dokumentu važna, jer se o ovim zločinima nije dovoljno govorilo.

Inače, današnja sednica parlamenta bila je zakazana u podne, ali je bez bilo kakvih objašnjenja počela sa četiri sata zakašnjenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju