PETAR LAZOVIĆ UPUTIO PISMO NADLEŽNIMA: "Spekulacije u medijima za cilj imaju moje uklanjanje sa lica zemlje"

Novosti online

26. 07. 2022. u 10:40

SLUŽBENIK ANB-a Petar Lazović, koji je uhapšen 18. jula ove godine, mesec dana pre hapšenja uputio je pismo čelnicima pravosuđa, ANB-a, Uprave policije i skupštinskog odbora za bezbednost u kojem ih upozorava na "medijske spekulacije".

ПЕТАР ЛАЗОВИЋ УПУТИО ПИСМО НАДЛЕЖНИМА: Спекулације у медијима за циљ имају моје уклањање са лица земље

Foto: Libertas/Printscreen

Lazović je, preko svoje advokatice Maje Zeković, pismo uputio 14. juna, i to na adrese v. d. VDT Maje Jovanović, SDT Vladimira Novovića, direktora ANB-a Sava Kentere, direktora UP Zorana Brđanina, potpredsednika Vlade Raška Konjevića i Odbora za bezbednost Skupštine CG, piše Standard.

Lazović je ukazao na spregu određenih krugova vlasti i medija koji, kako tvrdi, selektivno objavljuju tajne podatke, čime ga unapred optužuju.

- Kompilacija podataka koje poseduju državni organi i koji bi po Ustavu i zakonu morali biti čuvani kao službena tajna, na volšeban način dospevaju do javnosti. Postavlja se logično pitanje – kojim kanalima tajni podaci dospevaju u medije i zašto se podaci objavljuju selektivno? Naravno, podaci bez provere, predstavljeni tako da unapred optužuju i stvaraju negativnu sliku o pojedincu - navodi se u dopisu Lazović u koji je Standard imao uvid.

Napominje da se na taj način obesmišljava pravo na poštovanje nevinosti, utiče na javnost stvaranjem, unapred i bez dokaza, utiska o krivici pojedinca, a naravno utiče se na postupanje državnih organa.

- Opštepoznato je da državni organi zaziru od medijskog eksponiranja i nastoje svoje delovanje upodobiti što je više moguće stvaranju slike o sebi u javnosti, kao efikasnim i delotvornim. U takvoj “efikasnosti” samo se krše osnovna ljudska prava medijski označenog pojedinca, a protok vremena najčešće pokaže da od krivice, medijski označenih lica, nema ništa. Da je kampanja i kršenje svih osnovnih ljudskih prava bilo potrebno samo da bi se nečija karijera uništila, da bi se neko uklonio sa puta profesionalnog napredovanja ili ostvario neki drugi lični i najprizemniji cilj - piše u pismu.

Nadalje u dopisu Lazović ponavlja da je objavljivanje “neproverenih i netačnih, ali sasvim sigurno podataka koji su morali biti najstrože čuvana tajna”, predstavlja direktno kršenje pretpostavke nevinosti, uskraćivanje prava na odbranu i delotvoran pravni lek.

- Masivnost i širina ove kampanje odsustvo bilo kakve reakcije u cilju uspostavljanja sistema postojanja osnovnih ljudskih prava, ukazuju da Petar Lazović zaštitu svojih prava, umesto u domovini, mora tražiti pred međunarodnim organizacijama. Takav motiv medijske pripreme za likvidaciju pojedinaca iz sektora bezbednosti nije nepoznat u našem društvu. Haranga koja se trenutno vodi protiv Petra Lazovića samo je kopija istih ili veoma sličnih ranije izvedenih aktivnosti i interesno povezane grupe pojedinaca, koje su dovele do više nerasvetljenih ubistava i samoubistava - tvrdi Lazović.

On je na kraju saopštio i motiv slanja dopisa čelnicima bezbednosnih institucija.

- Imajući u vidu ozbiljnost, finansijske i organizacione kapacitete kriminalne strukture koja stoji iza medijske i očigledno jednog dela institucionalne pripreme za uklanjanje Petra Lazovića iz sektora bezbednosti, a moguće i sa lica zemlje, želim da ovo pismo ostane trag kao svedočanstvo događaja koji se mogu u bliskoj budućnosti desiti - preneo je Standard.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije