KOD PRIVATNIKA KREVETI PRAZNI: Nadležni u Crnoj Gori se hvale rezultatima u turizmu, a popunjenost van hotela - 30 %

I. D.S.

12. 07. 2022. u 12:40

U NACIONALNOJ turističkoj organizaciji i nadležnim državnim sektorima uveliko se hvale dobrim rezultatima u turizmu, velikim prihodima i popunjenošću kapaciteta.

КОД ПРИВАТНИКА КРЕВЕТИ ПРАЗНИ: Надлежни у Црној Гори се хвале резултатима у туризму, а попуњеност ван хотела - 30 %

Foto: B. Pantić

 Ipak, u privatnom smeštaju nemaju razloga za zadovoljstvo. Popunjenost njihovih kapacitata, uprkos tome što cene nisu povećavali, iznosi svega oko 30 odsto, što je daleko od očekivanja.

Da u Crnoj Gori trenutno boravi skoro 100.000 gostiju, da su prihodi od turizma značajno veći nego lani, a da su hotelski kapaciteti gotovo puni, danima ponavljaju sa različitih adresa. NTO, nadležna ministarstva, Vlada. Prema rečima predsednice Udruženja izdavalaca privatnog smeštaja Branke Džoganović, u privatnom smeštaju je daleko od onoga što su očekivali. Na ovakav broj gostiju, kako ocenjuje Džoganovićeva, uticali su globalna kriza, otkazivanje letova, te porast broja zaraženih korona virusom u Evropi.

- Nemamo zadovoljavajući broj potvrđenih rezervacija. Na veliki broj otkazivanja rezervacija uticao je veliki broj otkazivanja letova. Takođe, uticao je i veliki broj zaraženih u Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, to su ljudi koji su se već vratili maskama i drugim kovid-protokolima, a to sve utiče na putovanja - kazala je Džoganovićeva.

Kako ističe, na pripremi sezone privatnici su radili jako dobro, a zadržali su, ističe, i cene koje su važile prethodnog leta.

- Ipak, nemaju svi jednaku mogućnost da dođu na more. Drugo, hoteli su i ovog meseca zadržali junske cene, što je zbog boljeg servisa koji imaju, privuklo određeni broj gostiju da idu u hotele. S obzirom na to da su cene iste, ako ne i niže nego prošle godine, jasno je da to nije razlog za ovakav bilans - navodi Džoganovićeva.

ZA TRI MESECA - 45,4 MILIONA

PODACI Centralne banke pokazuju da su prihodi od turizma za prva tri meseca 2022. iznosili 45,4 miliona evra, što je rast od 86,5 odsto u odnosu na isti period 2021. Broj noćenja u turizmu, za prva četiri meseca 2022. veći je 197,3 odsto na godišnjem nivou.

Ističe, raspon u cenama privatnog smeštaja je velik i noćenje za jednu osobu kreće se od sedam do 30 evra. Još jedna nepovoljnost za privatnike je to što, navodi Džoganovićeva, nemaju organizovanu prodaju kapaciteta, kao što je, primera radi, u Grčkoj, te nema plaćanja privatnog smeštaja na rate.

- To je jedan od razloga zašto nas gosti iz regiona rezervišu u špicu sezone, ali ne i u predsezoni i postsezoni. Verujem da će, kao i svake godine, špic od sredine jula do sredine avgusta biti pun, u to nema sumnje, ali to, ipak, nije dovoljno. Bio je cilj da odradimo više nego što je tih 30 dana, ali je to izostalo - kazala je predsednica Udruženja izdavalaca privatnog smeštaja.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri