VELIKI POŽAR NA ŽVINJAMA NASPRAM HERCEG NOVOG Vetar otežava posao vatrogascima, komšija i vojska Crne Gore nude pomoć (FOTO)

V. V.

03. 07. 2022. u 16:43

POŽAR većih razmera izbio je jutros posle 10 sati iznad Njivica, prema Žvinjama, na brdu Kobila, naspram Herceg Novog.

ВЕЛИКИ ПОЖАР НА ЖВИЊАМА НАСПРАМ ХЕРЦЕГ НОВОГ Ветар отежава посао ватрогасцима, комшија и војска Црне Горе нуде помоћ (ФОТО)

foto: RTHN

Vetar ga je brzo širio i premda su iz hercegnovske Vatrogasne jedinice brzo stigli na teren plameni jezici su gutali nisko rastinje i jednim krakom se opasno približavali kućama. Na sreću nijedna do sada (oko 14 sati) nije zahvaćena vatrenom stihijom.

Tokom tri sata borbe sa vatrom na teren je stiglo sedam vatrogasnih vozila i dvadesetak vatrogasaca, skoro polovina kompletne hercegnovske vatrogasne jedinice.

Pomagali su i meštani. Na terenu su bile i cisterne hercegnovskih privatnika. Zaštićene su kuće ali se požar spušta prema Njivičkom putu i Igalu.

Uprkos svim naporima, zbog nepristupačnog terena, vatra je spržila nisko rastinje i nešto četinara na velikoj površini brda Kobila, tek ozelenelom nakon sličnog požara koji je ovaj deo sprižio pre više decenija.

Gradom se s vremena na vreme još začuju sirene, a vetar pepeo raznosi i do Igala.

Iz hercegnovske službe zaštite i spašavanja očekujemo zvanične podatke kojih za sada nema jer su bezmalo svi na terenu.

Saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova povodom požara na Žvinjama

Požar na Žvinjama koji je izbio jutros nakon deset sati bio je povod za saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova koje je kako je navedeno u pripravnosti i prati dešavanja u Herceg Novom.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić poručio je da su službenici Direktorata za zaštitu i spašavanje na terenu.

- Ministarstvo odbrane je stavilo na raspolaganje vazduhoplove, dok je sa partnerima iz Hrvatske predsednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić obavio razgovor i ponuđena je pomoć ukoliko zatreba intervencija iz vazduha.

Pomoć su ponudile i kolege iz Srbije. Ekipe Službe zaštite i spašavanja Herceg Novi su na terenu, pomažu im i kolege iz Kotora i Tivta. Situacija je bolja nego jutros. Sve državne i lokalne institucije ostvaraju koordinaciju u cilju zaštite građana, navedeno je u saopštenju.

Nemar izazvao požar

Prema nezvaničnim saznanjima do požara je došlo nakon što je stariji meštanin na Žvinjama zapalio neku potrošenu ambalažu. Suvo rastinje i vetar proširili su vatru i sve je planulo u nekoliko trenutaka.

U Herceg Novom je da podsetimo na snazi opštinska odluka o zabrani loženja vatre na otvorenom.

BONUS VIDEO:

Bukti požar iznad Njivica kod Herceg Novog

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere