PRAVDU TRAŽE OD USTAVNOG SUDA: Demokrate Crne Gore podnele žalbu protiv odluke Skupštine o izboru nove Vlade

V. K.

27. 06. 2022. u 06:20

POSLANICI Demokratske Crne Gore podneli su Ustavnom sudu Crne Gore žalbu protiv odluke Parlamenta od 28. aprila o izboru predsednika i članova Vlade Crne Gore, saopšteno je iz partije Alekse Bečića.

ПРАВДУ ТРАЖЕ ОД УСТАВНОГ СУДА: Демократе Црне Горе поднеле жалбу против одлуке Скупштине о избору нове Владе

Klub poslanika demokrata, Foto Skupština CG

Povređeno je, kako navode, ustavno načelo vladavine prava kojim se ne može uspostaviti, niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima u skladu sa zakonom. Demokrate u ustavnoj žalbi navode da je za rešavanje spora, zbog dobro potkrepljenih razloga, jedino nadležan Ustavni sud. Tvrde da je osporena odluka nezakonita - jer je "doneta na sednici Skupštine Crne Gore sazvanoj suprotno odredbama Ustava i poslovnika Skupštine, kao i zato što u "konkretnoj pravnoj stvari nije postojao ustavni osnov za donošenje osporene odluke".

- Grupa od 46 poslanika koja je sazvala spornu sednicu Parlamenta na kojoj je izabrana 43. Vlada nije bila ovlašćena za tako nešto. Razlog je taj što je sazivanje sednice Skupštine Crne Gore u isključivoj nadležnosti predsednika Skupštine, a u slučaju da je predsedniku Skupštine prestao mandat pre isteka vremena na koje je izabran, to ovlašćenje, do izbora novog predsednika, ima predsednik Skupštine iz Kluba poslanika koji ima veći broj poslanika - navodi se u saopštenju Demokrata.

Foto Skupština CG

Oni smatraju da je "protivpravnim preuzimanjem nadležnosti predsedavajućeg sednicom Skupštine, grupa od 46 poslanika uzurpirala nadležnosti predsednika Skupštine koji obavlja dužnost predsednika Skupštine, i prigrabila za sebe privilegovan položaj u odnosu na ostale poslanike".

SPORNI ROKOVI

DEMOKRATE tvrde da kod postojećih ustavnih rešenja, nije postojala ustavnopravna mogućnost da se nova Vlada bira u postojećem mandatu Skupštine Crne Gore.

- Ovo iz razloga što predsednik Crne Gore ima ovlašćenje da predloži mandatara za sastav nove vlade samo u roku od 30 dana od dana konstituisanja Skupštine, što znači nakon sprovedenih parlamentarnih izbora, a ne nakon polovine mandata postojeće Skupštine - poručuju Demokrate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a