ŠTEDNJA PREPORUKA ZA SPAS OD KRIZE: Stručnjaci: To je mehanizam za kontrolisanje potrošnje

I. D. S.

22. 06. 2022. u 07:15

CENE goriva u Crnoj Gori juče su dostigle novi rekord, divljaju i cene hrane, a da će jesen doneti još veće poskupljenje i nestašicu namirnica i energenata, uveliko stižu upozorenja.

ШТЕДЊА ПРЕПОРУКА ЗА СПАС ОД КРИЗЕ: Стручњаци: То је механизам за контролисање потрошње

Foto Tanjug

Ipak, država još nema konkretnih mera kojima bi trebalo spremnije da dočeka krizu, pa građanima poručuju da umesto vožnje "protegnu noge", ali i da prištede struju. Sa druge strane, od robnih rezervi postoji samo priča. Uprkos dugodišnjoj zavisnosti od uvoza, nema zagarantovanog otkupa domaćih poljoprivrednih proizvoda, a izostaju i dodatni podsticaji za proizvodnju.

Nakon poslednjih izmena cena goriva, građani za litar daju i 20 centi više. Od juče su evrodizel i lož-ulje skuplji 20 centi, pa će u narednih 15 dana koštati 1,78, odnosno 1,99 evra, dok su dve vrste benzina skuplje osam centi, pa će se litar plaćati 1,73, odnosno 1,77 evra. Premijer Dritan Abazović poručio je da će Vlada uraditi sve što bude mogla kako bi ograničila dalji rast cena goriva. Do sada su, kako je kazao, uradili sve što su mogli, podsećajući na izmene akcizne politike koje su samo privremeno ublažile poskupljenja, a koje je novi rast cena već obesmislio.

- Bojim se da Crnu Goru kriza na jesen neće zaobići, a odnosi se i na hranu i na energente. Naravno, ići ćemo u dalje aktivnosti koje podrazumevaju zakonske mogućnosti. Građani moraju da budu svesni da je na teritoriji Evrope aktuelan rat i da su cene otišle u nebo svuda u svetu. Uradićemo što budemo mogli u vezi sa ograničenjima - rekao je Abazović.

Tvrdi i da je Vlada počela sa štednjom, te pozvao da i građani učine isto i umesto vožnje "protegnu noge".

Foto R. Koprivica

Dritan Abazović

- Molim da građani rade na uštedama električne energije i goriva. Dok je lepo vreme, građani mogu da se, možda, više prilagode zdravim stilovima života. Nije ovo apel da se promene navike, ali sve u svetu čeka teška godina, pa neće zaobići ni Crnu Goru - upozorio je Abazović.

I to je zasada, čini se, sve na šta građani mogu da se oslone u susret mogućoj nestašici hrane i energenata. Iako se o potrebi za robnim rezervama govori mesecima, osim nekoliko procena koliko bi za to trebalo izdvojiti novca, nema konkretnih koraka ka formiranju. O zavisnosti od uvoza govori se godinama, ipak, do sada nije ustanovljen garantovani otkup proizvoda domaćih poljoprivrednika, a subvencije i podsticaji, kako duže upozoravaju proizvođači, nedovoljni su.

Arhiva

KRATKOROČNE MERE BEZ REZULTATA

DA kratkoročne mere ne mogu dati rezultate kada je reč o cenama goriva, te da je štednja jedini mehanizam kojim se može kontrolisati potrošnja, smatra i ekonomski analitičar Predrag Drecun.

- To će istovremeno, možda, značiti i manje novca za budžet, ali u svakom slučaju uvozna zavisnost može da se smanji na taj način. Najveći problem biće hrana, sad se vidi koliko smo podbacili u konstrukciji ekonomskog sistema, kada smo proizvodnju hrane ostavili nevalorizovanu. Uvozno smo zavisni u najvećem procentu proizvoda - kazao je Drecun.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna