SRCE IMA DA SE DELI SVIMA: Terapeutkinja Bojana Prelević hipoterapijom pomaže decu sa posebnim potrebama (FOTO)

B.Dabić

19. 06. 2022. u 23:00

HUMANA misija terapeutkinje Bojane Prelević da deci sa smetnjama u razvoju organizuje besplatno terapeutsko jahanje i hipoterapiju nakon jedinstven je primer u Crnoj Gori.

СРЦЕ ИМА ДА СЕ ДЕЛИ СВИМА: Терапеуткиња Бојана Прелевић хипотерапијом помаже децу са посебним потребама (ФОТО)

Foto: B.Dabić

Bojana sa svojim timom nakon tri meseca primene hipoterapije ima razlog za zadovoljstvo jer se kod dece primećuje napredak.

- Nika ima pet godina. Dolazimo na hipoterapiju jer smo prepoznali da je odlična. Nika je smirenija u poslednja tri meseca kako ide na hipoterapiju u Baru. Dolazimo dva puta nedeljno, a tokom leta dolazićemo tri puta tokom sedmice. Vidni su napretci. Nika je rođena sa teškom srčanom manom i operisala je srce sa dve i po godine. Preporuke lekara su bile da se uključi u ranu razvojnu stimulaciju - kazala je Nikina majka Milena Ivanović Nedić apelujući na roditelje dece sa posebnim potrebama da dovode mališane na hipoterapiju.

Foto: B.Dabić

Terapeut Bojana Prelević počela je u martu sa realizacijom humane ideje i uz primenu terapeutskog jahanja, hipoterapije, pomaže deci sa posebnim potrebama, mališanima kojima je dijagnostikovan autizam, cerebralna paraliza… Terapijsko jahanje se organizuje u dvorištu zdravstvene ustanove “Prelević”, a njihov tim je završio obuku za hipoterapeute, koju je podržala Opština Bar, a organizovao je Konjički klub “Budućnost” iz Podgorice u sklopu projekta "Srce se ima da se daje svima".

Bojana Prelević podseća da hipoterapija koristi za svu decu, a jako je delotvorna za decu koja imaju zdravstvene probleme. 

- Moj tim i ja smo za tri meseca sproveli oko 40 individulanih tretmana terapijskog jahanja. Na zadovoljstvo tima “Prelević”, roditelja i dece imaćemo kontinuitet u sprovođenju terapeutskog jahanja. Pozivam sve roditelje dece sa posebnim potrebama da nam se obrate. Konje i terapijsko jahanje koristimo i za razvojnu gimnastiku koja je namenjena mališanima bez problema u razvoju, a odlična je za stimulaciju dobrog držanja i prevenciju ravnih stopala - kazala je terapeut Bojana Prelević.

- Sa aspekta fizioterapije mogu da kažem da dokazano popravlja držanje dece, kordinaciju. Deci sa mentalnim smetnjama popravlja koncentraciju, samopouzdanje i daje “temelj” za bolje rezultate dece tokom tretmana sa logopedima, defektolozima… - kaže Prelević.

Ideju Bojane Prelević finansijski je podržala Opština Bar kroz program podrške preduzetništvu i u praksi se potvrdilo da je ovo jedan od uspešnijih preduzetničkih projekata, koji ima i humani karakter jer besplatne tretmane terapeutskog jahanja imaju sva deca sa posebnim potrebama.

AKREDITOVAN PROGRAM

Specijalista defektolog-logoped Marina Vidojević, autor je programa hiporehabilitacije koju sprovodi u Srbiji duže od decenije. Od početka realizacije programa u Baru, Vidojević je podrška Bojaninom timu.

Vidojević je kazala da je program akreditovan kod ministarstva prosvete Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!