NAJVIŠE MINISTARA PO GLAVI STANOVNIKA: Nakon što je povećao broj Vladinih sektora, uvećava se i broj državnih sekretara

I. D. STOJADINOVIĆ

16. 05. 2022. u 08:38

NAKON što je nedavno izabrana nova vlada sa većim brojem ministarstava i ministara, skupštinska većina podržala je predlog kojim se omogućava da svaki resor ima i po tri državna sekretara, pa se ionako najglomaznija Vlada u istoriji Crne Gore dodatno uvećava.

НАЈВИШЕ МИНИСТАРА ПО ГЛАВИ СТАНОВНИКА: Након што је повећао број Владиних сектора, увећава се и број државних секретара

Foto Vlada CG

Izvršna vlast zemlje od nešto više od pola miliona stanovnika sada ima čak 20 ministara, od čega dva bez portfelja, sa mogućnošću da ukupno ima i 60 državnih sekretara. Dok, primera radi, u Nemačkoj, zemlji sa više od 80 miliona stanovnika, sastav vlade čini 15 ministara.

Crnogorski parlament usvojio je izmene Zakona o državnoj upravi kojim se ministarstvima omogućilo da umesto dva, imaju i po tri državna sekretara. Predlagač tih izmena, Miloš Konatar (GP URA) naveo je da je cilj donošenja ovog zakona efikasnije obavljanje poslova. Tvrdi i da se broj državnih sekretara neće povećavati više nego što bi to bio slučaj da je zakon ostao nepromenjen, jer je plan da neka glomazna ministarstva dobiju po tri državna sekretara, a neka manja po jednog sekretara.

- Šest ministarstava će imati tri državna sekretara, šest po dva, šest po jednog. Ukupno 36. Nema povećanja broja državnih sekretara u odnosu na slučaj da ovaj predlog bude odbijen - tvrdi Konatar.

Ipak, ovakav Zakon omogućava da se i u ovoj, ali i budućim vladama angažuje znatno veći broj sekretara. Nova organizacija državne uprave, zahvaljujući tome što nova vlada, u odnosu na prethodnu ima osam ministara više, imaće i veći broj šefova kabineta, vozača, savetnika ministara, a zahvaljujući poslednjim izmenama i do 60 državnih sekretara.

Takav koncept, navodno, predstavlja deo političkog dogovora novoformirane većine, te se, prema nezvaničnim informacijama, u okviru raspodele po dubini državne uprave, na nivou zamenika ministara, odnosno državnih sekretara, planira da po jedno mesto pripadne GP URA, manjinama i SDP-u, jedno mesto SNP-u, dok bi jedno pripalo DPS-u.

"VLADA PODMIRENJA"

DA je aktuelna, ujedno i najglomaznija Vlada od obnove nezavisnosti 2006. godine, komentarisao je i poslanik Boris Mugoša (SD), te kazao da je ministru, realno, potreban samo jedan državni sekretar, da ga menja u slučaju odsustva.

- Što će tri državna sekretara, gde to još ima - pitao je Mugoša i dodao da ovo nije vlada pomirenja, nego "podmirenja", jer su se podmirili svi konstituenti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

RETKO GA VIĐAMO: Ana Ivanović objavila sliku sa ocem - uz emotivnu poruku za rođendan (FOTO)