RADILI ZA "KAVČANE", ZARADILI MILIONE? Fotografije dvojice pripadnika MUP Crne Gore sa Zvicerom, Belivukom i Miljkovićem šokirale region

V. KADIĆ - S. ĐOKIĆ

05. 05. 2022. u 09:00

Glavni specijalni tužilac Crne Gore Vladimir Novović naložio je da se formira novi predmet i preduzmu sve neophodne radnje i mere kako bi se utvrdilo da li ima krivičnog dela u dokumentima Evropola koje je objavio portal "Libertas". U izveštaju Evropola pominju se dvojica policijskih službenika, Petar Lazović (32) i Ljubo Milović (32) kao navodni članovi kavačkog kriminalnog klana!

РАДИЛИ ЗА КАВЧАНЕ, ЗАРАДИЛИ МИЛИОНЕ? Фотографије двојице припадника МУП Црне Горе са Звицером, Беливуком и Миљковићем шокирале регион

Foto: Libertas/Printscreen

U Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) povodom podataka, koje je ranije dostavio Evropol, svojevremeno su bili formirani spisi predmeta o kojima je nakon sprovođenja određenih istražnih radnji tadašnji specijalni tužilac Saša Čađenović doneo odluku 20. januara 2022. godine. On je zaključio "da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti".

Lazović, operativac Odseka za podršku i jedan od najbližih saradnika Mila Đukanovića, kao i Milović, tvrdi ova evropska policijska organizacija, uključeni su direktno u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju i Australiju. Takođe, njih dvojica su, kako se tvrdi, bili uključeni i u šverc oružja i cigareta, a za račun "kavčana". Evropol je izneo i podatak da se pretpostavlja da Milović poseduje nepoznati bankovni račun sa iznosom od 48 miliona evra zarađenih upravo švercom kokaina.

Reč je o dokumentu sa transkriptima komunikacija Lazovića i Milovića sa šefom "kavčana" Radojem Zvicerom, Veljkom Belivukom, Markom Miljkovićem i drugima, a koji su crnogorsko tužilaštvo i policija dobili od evropske policijske organizacije u julu prošle godine, a koje je preneo "Libertas".

- Trebalo bi istražiti i umešanost policajca Enisa Bakovića, kao i ulogu Tamare Zvicer (supruga Radoja Zvicera). Traži se i identifikacija osoba iz policije sa nadimcima Tigar, Aco, Slobodan i Ranko, jer su svi oni imali specifičnu ulogu u zaštiti pripadnika klana i otkrivanju osetljivih operativnih podataka. Tigar je osoba koja je od Zvicera primila, kao poklon, ilegalno oružje, a bio je i korisnik blindiranih automobila, koje su, najverovatnije, kupili i poklonili "kavčani" - prenosi ovaj portal.

U tim papirima se navodi i da je, navodno, "Ljubo Milović u to vreme morao biti u jakim privatnim i poslovnim vezama sa direktorom crnogorske policije Zoranom Brđaninom i direktorom kriminalističkog odseka Dejanom Kneževićem":

- Nema dokaza da su Brđanin i Knežević bili umešani u bilo kakve kriminalne aktivnosti. Obaveštajni podaci ukazuju da je Zvicer imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije, preko Petra Lazovića i njegovog oca Zorana Lazovića. Zvicer je koordinirao policiju preko Lazovića kada je reč o hapšenju osumnjičenih koji su učestvovali u planiranom ubistvu Slobodana Kašćelana.

Petar Lazović i Ljubo Milović, navodi Evropol u svom nalazu, "koristeći svoje pozicije, pružaju zaštitu kavačkom klanu, a vođi klana, Radoju Zviceru, daju osetljive operativne podatke i saznanja iz crnogorskog informacionog sistema". U dokumentu se navodi da je Petar Lazović, u "Skaj" aplikaciji, imao šifru "Junior" i "Komandos". Europol je utvrdio da je on preko te aplikacije razmenio 14.065 poruka. Ljubo Milović, piše u istom dokumentu, koristio je nadimke "Zli poručnik" i "Oficir" i imao je nekoliko kriptovanih telefona sa kojih je razmenio skoro 100.000 poruka.

Foto: Libertas/Printscreen

- Petar Lazović i Ljubo Milović imali su intenzivnu direktnu komunikaciju preko "Skaja" sa Zvicerom, čiji je nadimak bio Born. Petar Lazović je drugim vidovima komunikacije bio i u kontaktu sa Mićkom Žižićem, koji je očigledno, takođe, bio policijski službenik. Na Lazovićeve zahteve, Žižić je uvek dostavljao osetljive i poverljive podatke i saznanja. U većini slučajeva Lazović je skrinšotove komunikacije sa Žižićem prosleđivao direktno Zviceru. Lazović je, drugim vidovima komunikacije, bio i u kontaktu sa Draganom Radonjićem, koji je očigledno, takođe, bio policijski službenik. Otac Petra Lazovića, Zoran, bio je pretpostavljeni Radonjiću.

Navodi se i da je Lazović, u više navrata, razmenjivao oružje sa Zvicerom, piše "Libertas", koji se poziva na izveštaj Evropola:

- Nakon jednog sastanka u tužilaštvu i predložene akcije, Petar Lazović je obavestio Zvicera o osumnjičenima za koje je planirano da budu uhapšeni sledećeg jutra i čak je poslao sliku iz tužilaštva na osnovu koje se mogao videti tužilac Saša Čađenović sa policajcem Mićkom Žižićem. Petar Lazović je bio i u kontaktu sa Nikolom Janičićem, koji je očigledno, takođe, bio policijski službenik.

Navodno su Lazović i Milović napustili Crnu Goru, ali policija o tome nema evidenciju. Za njima zasad nema potrage, jer im se na teret ne stavlja nijedno krivično delo.

MEDOJEVIĆ PROZIVA ABAZOVIĆA

- DRITAN Abazović, kao zamenik premijera i koordinator svih bezbednosnih službi, imao je dokaze da su policajci Ljubo Milović i Petar Lazović članovi zloglasne kavačke kriminalne grupe u julu 2021. godine. Nije prstom mrdnuo i zato je nagrađen premijerskim mestom - izjavio je jedan od lidera DF Nebojša Medojević. - Abazović mora crnogorskoj javnosti da objasni zašto je deset meseci štitio DPS, narko i duvansku mafiju i zašto nije pokrenuo akcije bezbednosnih službi na osnovu dokaza dostavljenih od Evropola. Ako je imao opstrukcije ili ako mu je neko nudio pare ili pretio, morao je o tome obavestiti vladu, skupštinu i crnogorsku javnost.

DF: KATNIĆ I ČAĐENOVIĆ IH ŠTITILI

ODLUKA novog glavnog specijacijalnog tužioca Crne Gore da se ponovo formira predmet o dokumentima Evropola nije dovoljna, ako nije predviđeno procesuiranje bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i specijalnog tužioca Saše Čađenovića, saopštio je u sredu Demokratski front. Sudeći prema podacima Evropola, kako ističu u DF, Katnić i Čađenović "bili su ključna logistika i zaštita 'kavačkog klana' u tužilaštvu".

- Kroz zloupotrebu službenog položaja zaustavljali su svaki vid istrage koji je išao u pravcu visokih policijskih funkcionera među kojima se ističu imena Petra Lazovića i Ljuba Milovića i njihovih veza sa Zvicerom, Belivukom i Miljkovićem - konstatuju u DF.

SASLUŠANjA

PREDSEDNIK Odbora za bezbednost i odbranu Milan Knežević za sutra je zakazao sednicu povodom informacija Evropola o službenicima Uprave policije Crne Gore Petru Lazoviću i Ljubu Miloviću. Na dnevnom redu je donošenje odluke o kontrolnom saslušanju predsednika Vlade, direktora Uprave policije, glavnog specijalnog državnog tužioca i šefa Specijalnog policijskog odeljenja.

BAKOVIĆ

BIVŠI pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković kazao je da je profesionalno i zakonito obavljao svoju funkciju i da se apsolutno ne može dovesti u vezu sa bilo kakvim kriminalnim aktivnostima i grupama.

- Na raspolaganju sam nadležnim organima da ispitaju sve navode u vezi sa mojim radom i postupanjem - izjavio je Baković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju