POLITIKA "POJELA" RAST BDP: U izveštaju MMF smanjen prognozirani domet ekonomije za ovu godinu, umesto 5,6 odsto najavljuju 3,8 odsto

I. D. S.

21. 04. 2022. u 08:38

MEĐUNARODNI monetarni fond u najnovijem izveštaju smanjio je prognozu ekonomskog rasta u Crnoj Gori u odnosu na predviđenja iz oktobra. Nakon prošlogodišnjeg rasta BDP za 12,4 odsto, stručnjaci MMF-a očekuju da on u ovoj godini poraste za 3,8 odsto umesto ranije prognoziranih 5,6 odsto.

ПОЛИТИКА ПОЈЕЛА РАСТ БДП: У извештају ММФ смањен прогнозирани домет економије за ову годину, уместо 5,6 одсто најављују 3,8 одсто

Vesko Pejak / Foto "Fejsbuk"

Prema oceni ekonomskog analitičara Veska Pejaka, glavni razlog zašto su očekivanja manja je politička nestabilnost koja traje već nekoliko godina.

Globalni ekonomski izgledi su, prema oceni međunarodnih stručnjaka, da bi crnogorski BDP u narednoj godini trebalo da ojača 4,2 odsto, dok se u istom izveštaju procenjuje rast crnogorske ekonomije u 2027. godini od tri odsto.

Prema rečima Pejaka, prognoze MMF-a su samo očekivanja rasta i vrlo često neprecizan pokazatelj stanja.

- Kroz taj procenat nemoguće je opisati stanje u crnogorskoj ekonomiji. Smanjivanje očekivanja za ovu godinu povezano je sa političkom nestabilnošću u kojoj je naša zemlja već par godina. Kod nas je sve, nažalost, povezano sa politikom, pa se tako i ekonomske prilike ocenjuju samo kroz taj parametar - kazao je analitičar za "Novosti".

Pejak ocenjuje da bi u cilju rasta ekonomije, bilo najbolje da se politika što manje meša manje u privredne aktivnosti.

- Politički lobiji drže sve. Kad bi se politika manje mešala u ekonomiju, onda bi imali mnogo bolji BDP. Daću samo jedan primer - sankcije Rusiji. Da nije tih sankcija ove godine bismo imali više od milion noćenja samo iz Rusije i Belorusije. To su bili naši najplatežniji gosti poslednje dve decenije. Političkom odlukom da se Rusiji uvedu sankcije je taj izvor prihoda otišao Turskoj i Kini - poručio je Pejak.

DOPRINOS

RAZVOJU ekonomije značajno bi, prema njegovoj oceni, doprinele, pored liberalizacije i deregulacije, jednostavnija procedura za osnivanje preduzeća, efikasnija kontrola preduzeća koja rade "na crno", bolja naplata poreza, savetodavna pomoć mladim preduzetnicima, ali i manji PDV i drugi porezi i takse.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

TAJANSTVENA ESKADRILA X-500 U RATU ISCRPLJIVANJA: Kako je sovjetski MIG-25 vladao nebom iznad Izraela