BEZ INVESTICIJA NEMA NAPRETKA: Svetska banka prognozira rast crnogorske ekonomije u ovoj godini od 10,8 odsto

I. D. STOJADINOVIĆ

25. 10. 2021. u 08:38

CRNOGORSKA ekonomija će u ovoj godini, prema proceni Svetske banke, zabeležiti snažan oporavak sa rastom od 10,8 odsto, što je najveća stopa rasta na Zapadnom Balkanu, navode u novom ekonomskom izveštaju za Zapadni Balkan.

БЕЗ ИНВЕСТИЦИЈА НЕМА НАПРЕТКА: Светска банка прогнозира раст црногорске економије у овој години од 10,8 одсто

Vesko Pejak / Foto "Fejsbuk"

Ekonomski analitičar Vesko Pejak navodi da su za skok ekonomije zaslužni porast cena koji je uslovio veće prihode od turizma, i dobro odrađena fiskalizacija. Ipak, za bolje ekonomske prilike, smatra, biće neophodne investicije koje će doneti nova radna mesta i sprečiti dalji rast nezaposlenosti.

Svetska banka u svom poslednjem izveštaju ocenjuje da je crnogorska ekonomija krenula da se oporavlja i to zahvaljujući dobroj turističkoj sezoni.

- Vođena brzim oporavkom u turizmu, predviđa se snažan oporavak crnogorske privrede za 10,8 odsto u 2021. godini, što je najveća stopa među šest zemalja Zapadnog Balkana. Snažan vrhunac letnje sezone podržao je oporavak prihoda od turizma, koji će verovatno dostići blizu 75 odsto nivoa iz 2019, dok su ranije procene bile 55 odsto. Oporavak ekonomije podstakao je državne prihode, što je zajedno sa pažljivim fiskalnim upravljanjem dovelo do smanjenja fiskalnog deficita sa 11 procenata BDP-a u 2020. na procenjena četiri procenta u 2021. - navela je SB u izveštaju.

Prema rečima Veska Pejaka, deo društvenog rasta koji se pominje, ostvaren je zahvaljujući skoku cena, koje su za samo 10 meseci od kad je Vlada formirana porasle za skoro 30 odsto.

- Samim tim i naši prihodi od turizma su porasli za isti procenat. Drugi deo priče je to da je Vlada dobro odradila fiskalizaciju koja je bila spremna, ali je DPS odlagao da je primeni. Drugim rečima, nije se povećao obim usluga, nego je porez bolje naplaćen od onih koji su radili. To jeste dobro, ali nije uticalo na prihode od turizma. Na kraju, mi uvozimo 99 odsto proizvoda koje prodajemo turistima, tako da treba da se zapitamo za koga radimo. Samo primera radi, svakog dana Crna Gora uveze 80 tona mesa - ističe Pejak.

Kako dodaje, u Crnu Goru u proteklih godinu dana nije doveden nijedan investitor, iako su to svi obećavali.

- Vlast je podeljena, i to ne uliva poverenje nikome. Samo od početka godine otpušteno je oko 12.000 radnika. To je za našu ekonomiju fatalno, jer imamo ukupno 190.000 registrovanih radnika. Sigurno da smo i 10 odsto radnika izgubili za 10 meseci. Ako je to uspeh, šta bi onda bili neuspesi - poručuje Pejak.

POTENCIJALI

CRNA Gora ima potencijal za ubrzani razvoj, naročito sada kada je konsolidovala svoje javne finansije. Uveren sam da ćemo odličnom saradnjom sa SAD i zalaganjem specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, Gabrijela Eskobara, moći da osnažimo našu ekonomiju i omogućimo građanima nivo životnog standarda koji postoji u EU i SAD, poručio je ministar finansija Milojko Spajić.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a