PREPAKIVALI PELET: Kompanija "Vektra Jakić" obmanula javnost i strane kreditore. na tuđe džakove lepili etikete Brkovićeve firme

M. D.

18. 04. 2022. u 07:39

"VEKTRA Jakić" obmanula je javnost, predstavnike Abu Dabi fonda, ali i ambasadorku Ujedinjenih Arapskih Emirata navodima da se u ovoj fabrici proizvodi pelet za čiji su proizvodni pogon dobili tri miliona dolara kredita od Abu Dabi fonda.

ПРЕПАКИВАЛИ ПЕЛЕТ: Компанија Вектра Јакић обманула јавност и стране кредиторе. на туђе џакове лепили етикете Брковићеве фирме

Foto M. Drobnjak

Ovo su tvrdnje bivših radnika pomenute kompanije. Kada je ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata zajedno sa tadašnjim ministrom poljoprivrede Petrom Ivanovićem posetila "Vektru -Jakić", primetno je bilo da mašine za proizvodnju peleta nisu radile. Ambasadorku je čekala jedna paleta peleta, na čijim džakovima je bio logo "Vektre Jakić".

Bivši radnik "Vektre Jakić" Žarko Mazalica potvrdio je ranije sumnje da taj pelet nije bio proizveden u "Vektri Jakić", iako je na osnovu toga dobijen kredit iz Abu Dabi fonda, a tadašnji ministar poljoprivrede se na sva zvona hvalio o novom proizvodnom pogonu, novim radnim mestima. Naime, tada pokazani pelet u stvari je kupovan i prepakivan u džakove "Vektre Jakić".

- To se dešavalo pred našim očima i ja sam učesnik toga. Uzimali smo pelet tu sa jednog gradskog stovarišta građevinskog materijala, da bismo zatim stavljali naše etikete. Dolazili su tu predstavnici Abu Dabi fonda, dolazili su ministri, kojima je pokazivan navodno naš pelet. Radilo se o prevari - kazao je bivši radnik Žarko Mazalica.

Vlasnik "Vektre Jakić" Dragan Brković početkom 2021. godine tvrdio je da je njegova firma 2.500.000 evra kredita od Fonda Abu Dabi za formiranje peletare u Pljevljima dobila u skladu sa zakonom, a novac iskoristila namenski. On je to saopštio nakon što je saslušan u Specijalnom tužilaštvu.

ŠTETA 16 MILIONA EVRA

DRŽAVA je početkom 2021. pokrenula prinudnu naplatu kod šest firmi korisnika kredita iz Abu Dabi fonda, koje nisu vraćale dugove, a čije ukupne obaveze iznose 19,2 miliona dolara, odnosno oko 16 miliona evra. Tolika je moguća šteta po državu, koja je dala garanciju ukoliko Zaštitnik državnih imovinsko-pravnih interesa ne uspe da je umanji prinudnom naplatom. Jedna od kompanija koja nije vraćala kredit bila je i "Vektra Jakić" biznismena Dragana Brkovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda