SRBE ŽELE DA PREGLASAVAJU: Plan nove podvale u Crnoj Gori

V. KADIĆ

15. 04. 2022. u 08:20

ODLUKU o najspornijim političkim pitanjima vezano za potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, popisa stanovnika i pristupanja regionalnim inicijativama poput "Otvorenog Balkana", vlada Dritana Abazovića bi mogla da donosi dvotrećinskom većinom.

СРБЕ ЖЕЛЕ ДА ПРЕГЛАСАВАЈУ: План нове подвале у Црној Гори

Foto Skupština CG

Ovo je predlog Socijaldemokratske partije upućen strankama koje pregovaraju o učešću u novoj izvršnoj vlasti - koaliciji "Crno na bijelo", Socijalističkoj narodnoj partiji i strankama Bošnjaka i Albanaca. Nezvanično saznajemo da je ovaj predlog prošao kod svih konstituenata buduće vlade, osim u SNP.

- Čekamo da glavni odbor o tome odluči, kao i kako da se ponašamo nakon ulaska SDP u manjinsku vladu. Poznat je naš raniji stav da ne želimo da budemo deo priče ukoliko neka od poraženih stranaka bude u novoj izvršnoj vlasti. Imamo nove momente. Nadamo se da će se sve znati do kraja ove sedmice - rečeno je "Novostima" u SNP.

Saga o novoj Vladi Crne Gore nikako da se završi. Od 3. marta, kada je na predlog predsednika države Mila Đukanovića Abazović imenovan za mandatara, manjinska vlada "funkcioniše" samo u glavama političara. Iako je Abazović najavljivao brzu prekompoziciju vlasti, to se još nije desilo. Na početku nije bilo govora da bi recimo SDP mogla da zakuca na vrata mandatarovog tima - a sada se spekuliše da bi njihovi antisrpski jastrebovi poput Ranka Krivokapića ili Draginje Stanković mogli da zauzmu državne funkcije.

Foto Gov.me

Međutim, pritisak DPS i Đukanovića da u izvršnoj vlasti bude ova satelitska partija preko koje će ostvarivati svoje strateške ciljeve je urodio plodom. U međuvremenu je SNP učešće u toj vladi uslovio potpisivanjem Temeljnog ugovora, održavanjem popisa stanovnika i priključenjem Crne Gore "Otvorenom Balkanu". I pored toga za deo lokalnih odbora SNP je neprihvatljivo da ta partija sa URA i manjinskim strankama formira vladu sa SDP uz podršku DPS.

Uslovljavanja su se pojavila i u redovima opozicije stavom o Ukrajini, i negativnim odnosom prema mogućnosti da u agendi manjinske vlade budu pitanja koja je nametnuo SNP. Formiranje vlade pratili su protesti Demokrata i blokiranje saobraćajnica u organizaciji Demokratskog fronta.

TRAŽE OSUDU RUSA REZOLUCIJOM

U PREDLOGU SDP navodi se da činioci buduće Vlade treba da osude agresiju Rusije na Ukrajinu i da se obavezuju da će predložiti u Skupštini usvajanje rezolucije povodom ove teme. Preispitaće sve nezakonite i sporne odluke prethodne vlade, posebno u oblastima resora kojima je rukovodila Vesna Bratić. Pitanja rešavanja ugovornog odnosa sa verskim zajednicama, popisa i regionalnih inicijativa će se rešavati dvotrećinskom većinom svih članova vlade. Tu je i jačanje saradnje u okviru NATO, kao i reforma bezbednosnog sektora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki