MILOV USTAVNI PUČ? Deo parlamentarne većine smatra da predlog Abazovića za mandatara nije pravno utemeljen

V. KADIĆ

05. 03. 2022. u 06:34

OPREDELjENjE predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da mandatar za sastav manjinske vlade bude lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, podiglo je na noge ostatak parlamentarne većine iz koalicija "Za budućnost Crne Gore" i "Mir je naša nacija" ocenjujući da se radi o klasičnom "ustavnom puču"!

МИЛОВ УСТАВНИ ПУЧ? Део парламентарне већине сматра да предлог Абазовића за мандатара није правно утемељен

Foto Predsjednik.me

Jer, kako tumače, niko nije priložio potpise podrške najmanje 41 poslanika. Ovim činom smatraju da su nastavljeni prekrajanje i izdaja izborne volje građana 30.avgusta 2020.

- Predlaganjem Abazovića za mandatara gaze se Ustav, demokratski principi i izborna volja građana Crne Gore. Ovo što se desilo je ustavni puč - kazao je lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić.

- Jedino v. d. predsednika Skupštine, Strahinja Bulajić može sazvati narednu sednicu Skupštine.

Uporedo sa ovim odvija se još jedan scenario. Zbog spekulacija da nova većina pokušava da omogući zakazivanje sednice tako što će da "zaobiđe" Strahinju Bulajića, koji je ranije odbio da zakaže zasedanje Parlamenta, juče se sastao kolegijum predsednika Skupštine.

Šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović tražio je sednicu kolegijuma zbog, kako je kazao, najave da nova većina planira "neku vrstu puča u Skupštini", tako što će potpredsedik Parlamenta Ervin Ibrahimović (BS) preuzeti predsedavanje na silu!

- Sazvana je sednica da bismo videli da li je Ibrahimović spreman na takve korake, da bismo mi bili spremni na neke druge. Imamo rešenje za sve, pa i za ovaj slučaj - poručio je Radunović.

Potpredsednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak kazala je da je na kolegijumu Skupštine apelovala na jedinstvo, konstatujući da u ovom momentu, pravno-formalno, samo predsedavajući Parlamenta Strahinja Bulajić može zakazati sednicu Skupštine.

- Pošto se spekuliše možemo li to Ibrahimović i ja. Postoji rupa u propisima, ali ne bih preduzela to jer ni u jednom aktu nije propisano. Da li će se neko drznuti da zakaže sednicu, ja nisam adresa - kazala je Branka Bošnjak nakon kolegijuma.

Skupština Crne Gore sada ima 90 dana da izabere novu vladu, a ukoliko se to ne desi, dan kasnije Đukanović mora da raspiše prevremene parlamentarne izbore.

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević izjavio je da je u Crnoj Gori na delu politička prostitucija i da bi izbori bili najbolje rešenje.

- Jedino Demokratski front zastupa poštovanje demokratskih političkih principa i poštovanje izbora građana. Ne možemo da podržimo koaliciju i dogovor sa mafijom. Taj režim mora da bude demontiran, a DPS ne može da bude partner - kategoričan je Medojević, dodajući da su URA i SNP ispod cenzusa u Crnoj Gori.

- Abazović u Beranama nije predao ni izbornu listu, jer zna da ne bi dobio ni deset glasova, a mandatar je vlade. Eto, tolika je njegova politička snaga.

Dritan Abazović dao je rok lideru SNP-a Vladimiru Jokoviću do nedelje da se izjasne da li su spremni ili ne da učestvuju u formiranju manjinske vlade. Sednica Glavnog odbora SNP-a na kojoj će biti doneta odluka da li će ta stranka biti deo tima Dritana Abazovića biće održana u narednih nekoliko dana.

- Ako bi u vladi bili Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija ili Demokratska partija socijalista, teško da bi SNP prihvatio da bude u njoj - izjavio je Joković.

Foto Skupština CG

TEHNIČKA VLADA

BEČIĆ izlaz iz krize vidi u formiranju tehničke vlade unutar parlamentarne većine i manjinskih partija, i da se na taj način ide ka izborima.

- Ako ni to ne može, ja im nudim da idemo odmah na izbore - poručio je Bečić, najavljući nove proteste u Baru i u Podgorici.

TUMAČENjE "RUPE U ZAKONU"

PROFESOR prava i bivši predsednik Ustavnog suda Crne Gore dr Blagota Mitrić objasnio je za "Novosti" na koji bi način mogla da se zakaže sednica parlamenta, a mimo predsedavajućeg Strahinje Bulajića.

- Da bi Ervin Ibrahimović mogao kao potpredsednik da zakaže sednicu Skupštine Crne Gore prvo bi morala da se izglasa smena sadašnjeg v. d., pa ako to prođe onda se bira novi vršilac dužnosti predsednika iz reda potpredsednika - da li Ibrahimović ili Bošnjak.

Tek nakon novog izbora predsedavajućeg i njegovog ustoličenja mogla bi se zakazati skupština. Sve mimo toga je totalno neustavno - poručuje Mitrić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije