SDP "GURA" SNP IZ VLADE? Kabinet mandatara biće "pojačan" sa opozicionom strankom

V. K.

12. 04. 2022. u 08:38

MANDATAR za sastav nove Vlade Dritan Abazović saopštio je da su na korak do formiranja manjinske izvršne vlasti i da je samo pitanje dana kada će se ona i ozvaničiti.

СДП ГУРА СНП ИЗ ВЛАДЕ? Кабинет мандатара биће појачан са опозиционом странком

Foto D. Milovanović/Tanjug

U malom društvu naći će se predstavnici Socijaldemokratske partije Crne Gore, jedne od poraženih na izborima 30. avgusta 2020. uprkos tome što se Socijalistička narodna partija grčevito tome opirala.

- U Vladi će biti SDP, ali nisam siguran za Socijaldemokrate. Oni su mi poslednja nepoznanica koja je ostala u ovom mozaiku. Pokušaćemo da nađemo soluciju koja je svima prihvatljiva. Svi treba da budemo inkluzivni i da odustanemo od maksimalističkih zahteva. Svi poslanici treba da razumeju kontekst gde se nalazimo. Globalna kretanja zahtevaju od nas da budemo fleksibilni. Svako će donositi odluke u interesu svoje partije - kazao je Abazović.

Abazović veruje da će Vladu da podrži 49 poslanika, ali kaže da ne bi bio problem da bude i manji broj.

- Otvaranjem parlamenta otvara se prilika i za donošenje raznih odluka. Nadam se da i će oni koji podržavaju Vladu biti kooperativni - dodao je mandatar, misleći pre svega na Demokratsku partiju socijalista.

Poslanik Socijalističke narodne partije Dragan Vukić kazao je za "Novosti" da im još uvek nije stigao zvaničan zahtev ili predlog od strane mandatara u vezi sa ulaskom SDP u novu Vladu.

- Mandatar ima pravo da traži rešenje, a mi imamo naše programske principe koje smo izneli. Imamo i svoje stavove koji su javnosti dobro poznati. Razgovaraćemo o tome šta se može uraditi da bi došlo do formiranja vlade - ističe Vukić.

PARLAMENT

O ZAKAZIVANjU Skupštine Abazović kaže da se to može uraditi na zahtev poslanika.

- Ukoliko to neće da uradi Strahinja Bulajić. Može to da uradi jedan od potpredsednika.

Blokada Skupštine nije po Ustavu. Za vanredno zasedanje Skupštine potrebno je 27 poslanika i ona se mora zakazati u roku od 15 dana, a ovde govorimo o redovnom. Ako 41 poslanik želi da se zakaže Skupština, a predsedavajući neće da se ponaša u skladu sa Ustavom, drugi će je zakazati - poručio je Abazović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima