NEĆE VIŠE DA MUZU ZA DŽABE: Farmeri u minusu šest centi po litri, za otkup sa premijama traže 70 centi

I. D. Stojadinović

30. 03. 2022. u 07:33

VEĆINA crnogorskih farmera juče je, kako je i najavila, obustavila isporuku mleka prerađivačima.

НЕЋЕ ВИШЕ ДА МУЗУ ЗА ЏАБЕ: Фармери у минусу шест центи по литри, за откуп са премијама траже 70 центи

Foto I. D. S.

U znak protesta, okupili su se ispred Ministarstva poljoprivrede i to sa bidonima punim mleka, koje su delilila prolaznicima. Kako su poručili, opstanak farmi zavisi od pomoći države, te ako ona izostane, gazdinstva će morati da se gase. Odlučni su i da sve dok otkupna cena sa premijama ne bude 70 centi mleko ne prodaju.

Farmeri već neko vreme upozoravaju da je opstanak njihovih gazdinstava doveden u pitanje usled rasta cena stočne hrane i drugih resursa u proizvodnji.

- Svakodnevno smo u minusu po šest centi po litru mleka. Ako ministri uopšte budu voljni da nas saslušaju, moraju shvatiti da ili će nam pomoći ili ćemo morati da gasimo farme - poručio je Vlado Lakić ispred Udruženja stočara Crne Gore.

Mleko koje su dopremili u bidonima delili su građanima. Kako su istakli, ne žele da ga prosipaju, jer to je "njihova muka, a nekome je potrebno", te su već nakon protesta deo mleka donirali narodnoj kuhinji, a već su dogovorili da deo daju Crvenom krstu u Danilovgradu i domovima za stare.

Foto I. D. S.

- I pored toga, već smo u problemu jer ne znamo šta ćemo sa mlekom koje se danas izmuze. Ako ga večeras ne predamo, moraćemo da ga prospemo - kazao je Lakić i pozvao sve ustanove i građane da ako žele dođu na farme da uzmu mleko.

Istakao je i da je otkupna cena mleka daleko ispod one u zemljama Evropske unije, gde se farmerima za litar daje 48 centi, odnosno 12 centi više nego u Crnoj Gori.

Farmeri su već imali jedan sastanak sa prerađivačima i predstavnicima nekoliko ministarstava, međutim, dogovor nije postignut. Nova runda pregovora trebalo bi da se održi danas i ona će, kako su ocenili juče mlekari, biti sudbonosna za opstanak njihovog sektora.

NISU SVI ISPOŠTOVALI DOGOVOR

Nisu svi farmeri ispoštovali dogovor da se obustavi isporuka mleka, kazao je proizvođač iz Danilovgrada Milan Iković.

- Dogovorili smo da zbog celokupne situacije obustavimo isporuku mleka na teritoriji čitave Crne Gore. Ipak, imamo informaciju da nisu svi ispoštovali dogovor. Pretpostavljam da su oni koji su dali mleko zadovoljni cenom - kazao je Iković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)