ŠKVER BEZ VEZOVA I STATUSA: Neizvesna nautička sezona u Hercegnovskoj gradskoj luci

V. VUJNOVIĆ

14. 03. 2022. u 05:00

OVOG vikenda u Herceg Novom boravi skoro 2.000 gostiju, što je znatno više nego u istom periodu prošle godine.

ШКВЕР БЕЗ ВЕЗОВА И СТАТУСА: Неизвесна наутичка сезона у Херцегновској градској луци

Foto V. V.

S druge strane, svetska politička kriza negativno će uticati na turističku privredu. Tim pre što veliki broj gostiju stiže upravo iz Rusije, Ukrajine i Belorusije, a nautičari iz tih zemalja tradicionalno koriste usluge Gradske luke Škver, kaže direktor Božo Ukropina.

- Ne očekujemo goste sa tih tržišta. Pandemija korone se stišava, ali dešavanja u Ukrajini ne ulivaju nadu. Kada u februaru i martu nema najava za veća dešavanja i dolazak čarter plovila, onda sezona ne može dati dobar rezultat - objašnjava Ukropina.

Prema njegovim rečima, prošle godine je iznenađujuće dobra bila poseta hotelima, ali to se u Gradskoj luci nije posebno osetilo. Uz sve ovo postoji niz okolnosti koje otežavaju funkcionisanje Gradske luke. Nema adekvatnih vezova za veća plovila i jahte, a nije rešen ni status. "Morsko dobro" gradu još nije dalo koncesiju za upravljanje lukom.

- I ranije su iz Gradske luke kolege aplicirale za dobijanje statusa, ali to nije rešeno.

Sa bivšom vladom i resornim ministarstvom pomorstva, skoro da smo došli do rešenja, ali se onda desila pandemija. Potom se promenio zakon. Uprava pomorske sigurnosti trebalo je da od Morskog dobra preuzme brigu o lukama od lokalnog značaja, što nije zaživelo. Očekujemo da će Skupština opštine Herceg Novi uskoro da donese odluku i da proglasi javni interes u obalnom delu pojasa Gradske luke, a od "Morskog dobra" i nadležnih institucija da definišu granice luke i akvatorijuma - rekao je Ukropina.

On podvlači da je hercegnovska luka jedina u Crnoj Gori i okruženju sa nerešenim statusom.

- Neophodan je akt kojim se reguliše korišćenje, uređenje i ulaganje u to područje.

Projektom "Regal ports" dobili smo vrednu opremu i 1. marta preuzeli brigu o bezbednosti u luci, imamo malu meteorološku stanicu, možemo da apliciramo za mnoge projekte, ali pravni status nije rešen - ističe Ukropina.

- To je veoma važno i kada je reč o investicijama, posebno u sanaciju lukobrana, čija je stabilnost upitna, a on je najviše na udaru kada su visoki talasi.

SASTANAK I REŠENjE

- MORSKO dobro je odredilo oko 30.000 evra za ispitavanje stanja lukobrana i ta sredstva se moraju naći - rekao je Ukropina i najavio da će narednih dana sa predstavnicima Opštine ponovo posetiti "Morsko dobro" kako bi napokon rešili poziciju hercegnovske Gradske luke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024