PLES KAO UMETNOST: Prvi Festival plesa u Herceg Novom okupio 800 učesnika

V. V.

07. 03. 2022. u 06:00

PREMDA je 53. Praznik mimoze zvanično zatvoren, još se u Herceg Novom nižu programi pod festivalskim okriljem.

ПЛЕС КАО УМЕТНОСТ: Први Фестивал плеса у Херцег Новом окупио 800 учесника

Foto V. Vujnović

Tako je organizovan prvi festival plesa sa 800 učesnika iz Crne Gore, Srbije,Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske i Albanije. Organizator je hercegnovski Kulturno sportski centar Diano u saradnji sa Udruženjem plesnih umetnika i stvaralaca Crne Gore. Festival je otvorio predsednik Skupštine opštine Ivan Otović naglasivši da Diano i direktorica Centra Antonija Novoselac godinama predstavljaju okosnicu plesa i razvoja ove umetnosti u Herceg Novom. Zbog toga je Opština i podržala ovaj projekat.

- Smatramo da je to dobro ne samo zbog toga što mlade podstičemo da se bave plesom nego je ovo i odličan način da afirmišemo naš grad. Mi danas iz Dvorane Park šaljemo lepu sliku na kojoj će se videti na stotine dece koja se bave raznim plesovima, pa verujem da će ovo postati tradicija Praznika mimoze - kazao je Otović.

Foto V. Vujnović

Antonija Novoselac objasnila je da će biti predstavljena 71 koreografija od mažoret plesa, klasičnog baleta, savremenog, šou densa, latino standarda...

- Svi učesnici su dobro raspoloženi, a mi smo uzbuđeni. O najboljima učesnicima odlučivaće internacionalni žiri. Sve zemlje učesnice imaju svog predstavnika žirija, u zavisnosti od plesne kategorije za koju taj sudija ima licencu. Ideja nam je da se ples tretira kao umetnost, tako da će akcenat biti na umetničkom utisku koji ostave - kazala je Novoselac.

Maestro plesa i predstavnik Udruženja Jovica Nikolić ocenio je festival kao "praznik mladosti"

- Nadamo se da će ovaj festival postati jedan od zaštitnik znakova Praznika mimoze. Planiramo da festival razvijamo, da ne bude samo regionalnog, već i evropskog karaktera. S obzirom na to da je Praznik mimoze prepoznat između ostalog po mažoretkama, očekujemo u budućnosti da ovo bude mesto okupljanja svih mažoretki Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)