UKIDAJU PDV NA ULJE I BRAŠNO: Vlada predstavila paket pomoći zbog ekonomske krize izazvane dešavanjima u Ukrajini

Z.Z.

14. 03. 2022. u 07:15

ZBOG dešavanja u Ukrajini i posledica koje su nastale po ekonomiju, Vlada je usvojila mere čija se vrednost procenjuje na 20 do 50 miliona evra.

УКИДАЈУ ПДВ НА УЉЕ И БРАШНО: Влада представила пакет помоћи због економске кризе изазване дешавањима у Украјини

Foto I. D. S.

Predviđeno je privremeno ukidanje poreza na dodatu vrednost za ulje i brašno, smanjenje za so i šećer, kao i smanjenje akciza 40 odsto.

Set mera je odgovor izvršne vlasti na ratna dešavanja u Ukrajini, čije se posledice osećaju i u Crnoj Gori. Set pomoći privredi i građanima ima osam mera, između kojih privremeno smanjenje PDV na osnovne životnne namirnice, subvencije za poljoprivredu, ali i kreiranje pravnog osnova za smanjenje akciza na gorivo.

- Predlažemo izmene zakona o akcizama na gorivo, i to 40 odsto umesto dosadašnjih 20.

Druga mera je privremeno ukidanje PDV-a sa sedam na nula odsto na brašno i ulje. Takođe, smanjenje sa 21 na sedam odsto za so - naveo je Milojko Spajić, ministar finansija i socijalnog staranja.

Jakov Milatović, ministar ekonomskog razvoja, kazao je da je pripremljen plan interventnih nabavki, ali i zakon kojim bi se ograničile cene osnovnih životnih namirnica. To znači, kako je pojasnio, da će Vlada u slučaju inflatornih rizika koji ugrožavaju životni standard i ekonomiju, posebnim podzakonskim aktima biti u mogućnosti da utvrdi listu proizvoda i njihovu maksimalnu cenu.

Foto I. D. S.

Aleksandar Stijović, ministar poljoprivrede, rekao je da se opredeljuje dodatnih pet miliona evra radi stimulisanja proizvodnje hrane u ovoj godini.

- Cilj nam je da domaćom proizvodnjom zaštitimo stanovništvo od globalnih posledica i potencijalnih poremećaja na tržištu, a da bi bilo dovoljno hrane i da bi se sprečile nestašice - poručio je Stijović i naveo da će država izdvojiti po 250 evra za hektar zemljišta na kojem će se saditi žitarice, odnosno 150 za krompir.

Osim toga, obezbediće i 2.500 plastenika površine 250.000 kvadrata, što je, kako je naveo, veličina 50 fudbalskih stadiona. Milatović je poručio da sadašnja poskupljenja nisu posledica programa "Evropa sad".

- Zamislite sada da nemamo taj program, a imamo ovakva poskupljenja. Kako bi tek onda bio pogođen životni standard građana - prokomentarisao je Milatović.

Predložene mere Vlada će razmotriti i usvojiti u četvrtak, ali je i dalje otvoreno pitanje kada će predloženo, odnosno izmene zakona biti razmotrene u parlamentu, s obzirom na aktuelnu blokadu rada zakonodavne vlasti.

INTERESI GRAĐANA ISPRED PARTIJSKIH

OD izuzetnog je značaja zbog zaštite životnog standarda da se što pre u parlamentu usvoje predložena zakonska rešenja, ocenio je Mirko Stanić iz SDP-a. Sa tim je saglasan i Boris Mugoša iz SD-a. On kaže da se moraju prevazići uskopartijski i dnevnopolitički interesi, te staviti iznad svega građani. Iz URA poručuju da se svi moraju manuti želje za foteljama. Prema rečima Filipa Adžića, svi bi trebalo da se dozovu pameti, da pokažu demokratski kapacitet i da se u narednim danima zakaže sednica parlamenta.

DEMOKRATE ZA OGRANIČAVANjE CENA

ZDENKA Popović iz Demokratske Crne Gore smatra da bi u sadašnjem trenutku, kada rastu cene goriva i hrane, racionalnije i bolje bilo da Vlada umesto predlaganja izmena zakona donese uredbu o ograničavanju cena na mesec ili dva. To su, kaže, već učinile neke zemlje u regionu, pa zašto ne bi i Crna Gora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)