ERVINU GURAJU KLJUČ IZBORA NOVE VLADE: Mandatar Abazović najavio zasedanje Skupštine Crne Gore na kojem bi bila izabrana izvršna vlast

V. KADIĆ

10. 03. 2022. u 08:38

FORMIRANjE nove crnogorske vlade u završnoj je fazi - potvrdio je u sredu izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić. On je nedvosmisleno rekao da je nakon pristajanja SNP to "gotova stvar", ali kojoj je potrebna i overa u Skupštini kroz podršku 49, od ukupno 81 poslanika. Naravno, logistiku će imati iz redova opozicije i njihovog predvodnika Demokratske partije socijalista, te Socijaldemokrata, SDP-a, bošnjačkih i albanskih partija.

ЕРВИНУ ГУРАЈУ КЉУЧ ИЗБОРА НОВЕ ВЛАДЕ: Мандатар Абазовић најавио заседање Скупштине Црне Горе на којем би била изабрана извршна власт

Ervin Ibrahimović / Foto Skupština CG

Najvažnije pitanje - ko će i na koji način sazvati sednicu parlamenta - zasada je bez odgovora. Poznato je da vršilac dužnosti predsednika Skupštine Strahinja Bulajić (DF) nema nameru da je zakaže, jer bi, kako je ranije rekao, to bilo izigravanje izborne volje građana izražene 30. avgusta 2020.godine.

Preko noći je, međutim, otvorena mogućnost da bi to pitanje mogla da "reši" trenutna (nova) parlamentarna većina i Đukanovićev DPS. Po ovoj verziji, ova grupacija bi mogla da sazove sednicu Skupštine, što bi, prema ocenama, predstavljalo ustavno nasilje!

Na to je upozorio jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević, oštro zapretivši krivičnom prijavom potpredsedniku Skupštine Ervinu Ibrahimoviću (Bošnjačka stranka) ako protivzakonito zakaže sednicu parlamenta.

- To bi bio još jedan od dokaza brutalnog gaženja svih postojećih zakona. Kakva će biti forma - da li će on pristupiti poslaničkom klubu DPS-a ili će to uraditi iz svog polsaničkog kluba Bošnjačke stranke, ne bih mogao da spekulišem. Šta god da učini, može da računa na krivično-pravnu odgovornost i sigurnu reakciju Demokratskog fronta i svih drugih koji se bore protiv izdaje izborne volje građana - kazao je Knežević.

Mandatar za sastav nove vlade Dritan Abazović očekuje da u nakraćem roku podnese Skupštini zahtev za sazivanje sednice na kojoj će se, kako tvrdi, moći izabrati nova vlada. On je potvrdio da je jedna od solucija da sednicu sazove upravo "sporni" potpredsednik Ibrahimović.

- Ne postoji poslovnik koji može da dozvoli vršiocu dužnosti predsednika Skupštine da zarobi Crnu Goru. Sednica može da se zakaže sutra, ako postoji većina poslanika koji su za to da se održi sednica - poručio je Abazović.

Potpredsednica Skupštine Branka Bošnjak (Pokret za promjene) poštuje odluku SNP-a, ali i veruje da nije u pitanju korupcija, već vera te partije da će tako pomoći državi da izađe iz krize.

- Pravno ne postoji mogućnost da potpredsednici parlamenta zakazuju sednice, ali bi v. d. predsednika Skupštine Bulajić trebalo da zakaže sednicu kada dobije od mandatara program i sastav Vlade. Osnivanje manjinske vlade koja je posledica mnogih grešaka u parlamentarnoj većini u poslednjih godinu i po, ne podržavam - navela je Bošnjakova.

Poziv GP URA da sazovu sednicu Skupštine za Demokrate je politički amaterizam, jer im je URA, kako kažu, oduzela pravo da se bilo šta pitaju onog trenutka kad su formirali koaliciju sa DPS-om.

- Tragično je da URA kao politički subjekt sa blizu dva odsto podrške građana Crne Gore traži vlast samo za sebe - poručuju Demokrate.

Pet poslanika SNP - Dragan Ivanović, Vladimir Joković, Danijela Đurović, Dragan Vukić i Milosava Paunović, uz to, nemaju nameru da vrate mandate koaliciji "Za budućnost Crne Gore".

- Nećemo vraćati mandate! To su mandati SNP - poručio je lider te partije Vladimir Joković, odgovarajući predsedniku Nove srpske demokratije Andriji Mandiću, nakon što ga je ovaj pozvao da vrati mandate koaliciji ukoliko planira da paktira sa DPS. - SNP će pristati na sve, ali neće pristati da ostane bez ičega.

Joković je najavio razgovore sa mandatarom oko sastava nove izvršne vlasti i resora koji bi pripali njegovoj partiji.

BORIĆEMO SE ZA TEMELjNI UGOVOR

LIDER SNP Vladimir Joković saopštio je da su ključni principi za koje će se njegova partija boriti u novoj vladi - potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, popis stanovništva, čišćenje biračkog spiska.

- Vlada potpisuje temeljni ugovor i ne pita se onaj koji nije u vladi. Nećemo biti deo vlade koja tačno ne precizira rokove za sprovođenje tih i drugih gorućih problema u Crnoj Gori - poručio je Joković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)