LEKARI OPUSTILI KAIŠ: Obolelih u poslednjoj sedmici 40 odsto manje, nove epidemiološke mere do 3. februara

I. D. STOJADINOVIĆ

20. 01. 2022. u 08:38

RAD dečjih igraonica u naredne dve nedelje je dozvoljen, a rad ugostiteljskih objekata produžen je za dva sata, odnosno do ponoći, saopšteno je na predstavljanju novih epidemijskih mera koje će važiti do 3. februara.

ЛЕКАРИ ОПУСТИЛИ КАИШ: Оболелих у последњој седмици 40 одсто мање,  нове епидемиолошке мере до 3. фебруара

Dečja igraonica / Foto "Fejsbuk"

Vlada Crne Gore odlučila je da u naredne dve sedmice omogući rad dečjih igraonica uz kovid-potvrdu i uz obezbeđivanje najmanje 10 metara kvadratnih prostora po osobi. Takođe, rad svih ugostiteljskih objekata od sada je moguć do ponoći uz uslov da ne dozvole izvođenje muzičkog programa uz učešće muzičara ili didžejeva, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Prema njegovim rečima, razlog za popuštanje pojedinih mera je smanjen broj obolelih poslednje sedmice za čak 40 odsto. Ipak, kako ističe, imajući u vidu da je broj novoobolelih na dnevnom nivou i dalje visok, bez obzira na generalni trend pada, sve ostale mere ostaju na snazi.

- Ovo je trenutak kada prvenstveno omladinu moramo da upozorimo da dolazi do "prelivanja" zaraze sa njih na starije ukućane. Do ove nedelje smo beležili najveću incidenciju obolevanja u uzrasnim grupama od devetnaeste do četrdesete godine. U poslednjoj nedelji, posledično, kao što smo i očekivali, najviše obolelih je u grupi od 40 do 65 godina, a najveći porast trenda je u uzrasnoj kategoriji 65+ godina. Dobra okolnost je to što su oni vakcinisani u procentu većem od 70 odsto - kazao je Galić, navodeći da se među maloletnicima beleži pad obolevanja za oko 30 odsto.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje, u Crnoj Gori je trenutno aktivno 12.229 slučajeva virusa korona. Najviše obolelih je u Podgorici, 3.674, dok je u odnosu na broj stanovnika najviše zaraženih na Žabljaku.

Ublažavanju mera, u delu koji se odnosi na izvođenje muzike, nadali su se u Udruženju estradnih umetnika Crne Gore, gde navode da rigorozne mere ugrožavaju njihovu egzistenciju. Do toga ipak nije došlo, a kako navode iz IJZCG, mere nisu usmerene protiv nikoga, već ih diktira epidemijska situacija, te će od toga zavisiti i dalji potezi.

Iz Udruženja estradnih umetnika poručuju da je pandemija virusa korona dovela muzičare u nezavidnu poziciju.

- Ostali su bez prihoda, zbog čega im je ugrožena egzistencija. Smatramo da aktuelne mere nemaju logike - kažu u Udruženju estradnih umetnika uz napomenu da se nadaju da će nadležni tokom donošenja sledećih mera imati u vidu posao od kojeg estradni umetnici žive.

STIŽU VAKCINE I ZA DECU

- PREGOVORI za nabavku "fajzer" vakcina su završeni i već su naručene nove doze za celu populaciju, pa i decu - kazao je Galić.

Kako napominje, zemlje koje su vakcinisale veći broj građana pre će izaći iz pandemije, te je još jednom pozvao sve koji se nisu pelcovali, da to učine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)