KOMITAMA SMETA PAROH: Hajka crnogorskih nacionalista na dr Nikolu Marojevića, novog člana Upravnog odbora UCG

V. KADIĆ

19. 01. 2022. u 06:34

DOKTOR Nikola Marojević, paroh nikšićki koji je ovih dana imenovan od strane Vlade Crne Gore (predlog ministarke prosvete, nauke, kulture I sporta Vesne Bratić) za novog člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, u očaj je bacio kadrove partije Mila Đukanovića.

КОМИТАМА СМЕТА ПАРОХ: Хајка црногорских националиста на др Николу Маројевића, новог члана Управног одбора УЦГ

Foto Arhiva Novosti

On je na tu funkciju, kao predstavnik osnivača, imenovan umesto dr Budimira Aleksića, koji je razrešen zbog izbora na funkciju poslanika Nove srpske demokratije i Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore. Povodom njegovog izbora među prvima je reagovala poslanica DPS-a Aleksandra Vuković, poručujući da se Univerzitet CG "sada može nazvati Univerzitet Crkve Srbije".

- Ovo je matematika na koju su pristali naši intelektualci iz akademske ćutoteke. Ovako se ruši kič-hedonistička ideologija zapadnog društva, kako rektor nazva naš pokušaj evropeizacije Crne Gore - navela je Vukovićeva.

Zbog ovog i drugih napada na sveštenika Marojevića reagovala je Matica srpska - Društvo članova u Crnoj Gori.

- Kao jedna od najstarijih institucija srpske kulture, čiji je prvi član iz Crne Gore bio Petar Drugi Petrović Njegoš, Matica srpska - Društvo članova u Crnoj Gori ovim putem upozorava javnost i nadležne institucije na sve opasniju tendenciju normalizovanja govora mržnje, žigosanja i obespravljivanja crnogorskih građana srpske nacionalne pripadnosti, a čija je najnovija "legitimna" meta dr Nikola Marojević. Da je dr Marojević član raznih loža i klubova, da nosi belu kecelju umesto crne rize, da nije doktor nauka nego majstor nekog zanata, da je nepočinstvima dokazao svoj "patriotizam" prema neprežaljenoj (par)titokratiji, to bi mu bila dovoljna preporuka za bilo koje javno imenovanje - navodi se u saopštenju Matice srpske u Crnoj Gori čiji je potpisnik predsednik, dr Jelica Stojanović.

Dalje navode da je "ovako, angažovanje dr Marojevića u Upravnom odboru državnog univerziteta izazvalo očekivan izliv besa kod budnih čuvara "arijevske" čistote crnogorskih institucija".

- Kako je nedavno zaplenjena redovna pošiljka devedesetpetoprocentnog kokaina, pravi etalon te novocrnogorske arijevske čistote, jasno je zašto svi oni, decenijama kljukani iz crnih fondova, dižu nepodnošljivu larmu samo kada su pripadnici srpske nacionalnosti i pravoslavne veroispovesti ante portas institucija države čiji bi ravnopravni građani trebalo da budu, sa pravom da biraju i da budu birani, makar po ustavnoj definiciji. Naravno, dugo prebivanje u anaerobnim uslovima mračnih partijskih suterena sužava percepciju do nesposobnosti prepoznavanja opštevažećih pravnih normi i lišenosti elementarnih ljudskih obzira - saopštavaju iz Društva.

Nikola Marojević, Foto Arhiva Novosti

Protojerej dr Nikola Marojević je šef izdavačke službe eparhije Budimljansko-nikšićke jedan je od osmorice sveštenika koji su zajedno sa tadašnjim episkopom budimljansko-nikšićkim, a sadašnjim mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem, bili na udaru bivšeg režima DPS-a. Oni su bili pritvoreni zbog učešća u litiji u Nikšiću 12. maja 2020. povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog pokrovitelja i duhovnog zaštitnika tog grada i njegovih žitelja.

ČESTIKA GRADONAČELNIKA

- ČESTITKE ocu Nikoli. Jedan od najboljih intelektualaca u Nikšiću i Crnoj Gori. Pravi ljudi na pravim mestima - poručio je gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)