NEIZVESNA SUDBINA 300 RADNIKA: Zaposleni u Kombinatu aluminijuma čekaju odluku Fonda PIO i poslanika

Z. Z.

17. 01. 2022. u 07:39

OD ukupno 500 zaposlenih u Kombinatu aluminijuma u Podgorici, 300 ih je otišlo kući. Imaju mogućnost da se prijave na evidenciju Zavoda za zapošljavanje ili, ukoliko ispunjavaju uslove, odu u penziju.

НЕИЗВЕСНА СУДБИНА 300 РАДНИКА: Запослени у Комбинату алуминијума чекају одлуку Фонда ПИО и посланика

Foto Arhiva novosti

- Mi sada ne znamo šta nam je činiti. Većina od nas 300 ima uslov za penziju, ali zasad nema odgovora iz Fonda PIO. Čekamo i da vidimo da li ćemo biti deo Zakona o obeštećenju radnika u metalsko-rudarskoj struci, koji su izglasali poslanici, pa će oko hiljadu naših kolega dobiti novčanu nadoknadu od 12.000 evra - kazao nam je jedan od radnika koji je ostao bez posla, koji je želeo da ostane anoniman.

Iz Sindikata za metalsko-prerađivačku industriju je najavljeno da će uskoro da komuniciraju sa poslanicima kako bi se pokrenulo pitanje da se izmeni Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju kako bi radnici KAP-a, koji su na kraju prošle godine ostali bez posla, otišli u prevremenu penziju uz priznavanje beneficiranog radnog staža.

I dok se čeka ishod razgovora sindikata sa predstavnicima naroda u parlamentu, a bivši zaposleni da dobiju odgovor od Fonda PIO, zasad je poznato da je 200 zaposlenih ostalo u podgoričkoj fabrici iako je proizvodnja obustavljena, a od 170 ćelija u Elektrolizi u pogonu ostalo samo 12 koje bi, kako je rečeno ranije, podstakle aktiviranje ostalih ukoliko bi se nekada stvorili uslovi da se opet pokrene proizvodnja.

- Ukoliko nekad ponovo dođe do aktiviranja primarne proizvodnje, važno je da budemo spremni za rad uz najviše ekološke standarde, što je i bila praksa do sada, poručili su iz menadžmenta Uniproma.

JEDNIMA KATANAC, DRUGIMA VIŠAK

ZBOG gašenja KAP-a Elektoprivreda ove godine imaće višak električne energije vrednosti više od 100 miliona evra, ocenio je finansijski direktor Miro Vračar. No, da li će sav višak struje energetska kompanija uspeti da proda zavisiće od hidroloških prilika u državi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024