UČENICI BI KRAĆI ČAS, RODITELJI KAO NEKAD: U Crnoj Gori nema saglasnosti oko trajanja nastave u školama u drugom polugodištu

I. D. S.

08. 01. 2022. u 07:26

UDRUŽENjE "Roditelji" tražilo je da se školski čas od drugog polugodišta vrati na regularno trajanje od 45 minuta, međutim srednjoškolci su se tim povodom oglasili - žele da časovi budu skraćeni do kraja školske godine.

УЧЕНИЦИ БИ КРАЋИ ЧАС, РОДИТЕЉИ КАО НЕКАД: У Црној Гори нема сагласности око трајања наставе у школама у другом полугодишту

Foto Insatitut JZ

Istraživanje Unije srednjoškolaca Crne Gore pokazalo je da je 93 odsto anketiranih učenika srednjih škola stava da časovi i u drugom polugodištu treba da traju 30 minuta.

- Imajući u vidu trenutnu epidemijsku situaciju, koja će po rečima struke u narednom periodu biti i gora, ne vidimo prostora za dodatno izlaganje riziku usled boravka u školi. Pored toga, treba uzeti u ozbir da je preporuka IJZCG još od početka školske godine da deca preko dva sata ne bi trebalo da budu sa maskama, pa vraćanje u normalu u ovom periodu može biti preveliko opterećenje za učenike - poručili su iz Unije učenika.

Foto Shutterstock

Obrazlažući svoje stavove, srednjoškolci navode i da će biti problem da se naviknu da toliko budu na nastavi, nakon dugog vremena "vanrednog rada", dok eventualno uvođenje časova od 45 minuta, ističu, ne bi bilo loše, ali tek od naredne školske godine.

- Još jednu važnu stvar bi trebalo napomenuti, a to je da uskoro treba da počne i priprema za maturske i stručne ispite, za koje, podsećamo, i dalje nemamo informacije na koji način će biti organizovani, ali imamo obećanja od strane Ministarstva prosvete da će se uskoro biti informacija. UNSCG je slušajući stavove srednjoškolaca uputila preporuke Ministarstvu da se gradivo koje je obrađivano onlajn redukuje, ali i da priprema za ispite u što kraćem roku bude dostupna učenicima - navode u Uniji.

BROJ ZARAŽENIH DIKTIRA

Udruženje "Roditelji" u decembru je uputilo dopis Institutu za javno zdravlje Crne Gore da školski čas od početka drugog polugodišta traje 45 minuta. Tim povodom oglasili su se iz IJZCG, te kazali da će odluka zavisiti od epidemiološke situacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

„NE ČUJEM TE OD MIG-OVA“: Milan Knežević brutalno odgovorio poslaniku DPS, na njegovo tužakanje Briselu (FOTO)