BADNJAK NEMA CENU: Božićni aranžmani u Crnoj Gori spoj tradicije i modernog doba

B. DABIĆ

06. 01. 2022. u 11:04

IZRADA božićnih aranžmana u današnje vreme je spoj tradicije i modernog doba, a i mogućnost da se iskaže kreativnost, te upotpuni kućni budžet.

БАДЊАК НЕМА ЦЕНУ: Божићни аранжмани у Црној Гори спој традиције и модерног доба

B.Dabić

Badnjakom, božićnim drvetom, u kuću se unose sreća, zdravlje i napredak.Prema starim običajima badnjak se posipa  žitom da bi naredna godina bila plodna. Simbolika najradosnijeg hrišćanskog praznika je u osmišljenim, sa ljubavlju pravljenim aranžamanima koji su ukrasili ulice Bara.

U ponudi su  aranžmani  napravljeni od badnjaka, ukrašeni pšenicom,  slamom lovorom, ispisanim  porukama …

B.Dabić

-Oko aranžama ima posla, ali je radost veća jer se okupimo. Imam  petoro odrasle  dece, četri kćerke i sina, svi učestvujemo u pravljenju aranžamana. Praveći aranžmane okupi se cela porodica, i uživamo , kaže Rada Peković iz sela Miločani u  okolini Nikšića.

Za Radu, njenu porodicu Božićni aranžmani su prilika i da se upotpuni kućni budžet.

Ove godine Rada i njena deca ih prodaju u Baru.

- U Nikšiću ima više ponude, ali i finansijska situacija je slabija nego na Primorju. Badnjak nema cenu, koliko ko da, kaže  Rada,

B.Dabić

Radine kćerke, bliznakinje: Milena Stević i Slavica Vujačić kažu da se posebmo raduju Božiću jer je to praznik kada se svi okupe. 

-Nismo se razdvojile u majčinoj  utrobi  pa zajedno radimo božićne aranžame. Mesecima pre Božića sakupljamo prirodne resurse za aranžame: šišarke, kesten, orah, pšenica- sve je u simbolu Božića koji za nas predstavlja život, radost, veselje, ljubav.  Obiđemo sve gradove u Crnoj Gori. Prije katoličkog Božića bile  smo  ispred katedrale  u Kotoru. Ljudi lepo reaguju. Uložimo emocije, ljubav uz neophodan rad i trud, kažu sestre Milena Stević. 

B.Dabić

Cene božićnih aranžana su  od  2 evra do 7 evra. 

-Na trpezi valja imati nešto novo za napredak, sreću. Naši aranžmani su  u simbolu Božića, kaže Slavica Vujačić.

Jovana Bajramović je poreklom iz Vojvodine, a  živi u Baru šest godina.

-Ove godine sam prvi put napravila božićne  aranžame. Motivisala me ljubav prema Božiću, prema velikom prazniku. Sve je ručni rad: korpe, kolica.... Ima tu i vojvođanskih motiva- vetrenjače. Aranžani su od 2 do 5-6 evra. Majka sam četvoro dece i svaki evro je dobrodošao. Nezaposlena sam, a kreativnost mi pomaže da zaradim  novac, kaže Jasmina.

B.Dabić

Badnjak vodi poreklo od čudesne Vitlejemske noći kada su pastiri nasekli i doneli grane da nalože vatru pored novorođenčeta Isusa Hrista  i njegove majke.

Slama koja se u kuću unosi sa drenovim prutićem podseća  noć kada se rodio sin Božiji, i kada je položen u jasle na slamu.

BONUS VIDEO: 

BADNjAK: Za šta se molimo kada ga palimo i zašto to radimo?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave