MITROPLIT JOANIKIJE: Božić nas upućuje da činimo dobra dela

B.Dabić

06. 01. 2022. u 15:49

MITROPOLIT crnogorsko-primorski Joanikije služio je na Badnji dan, 6. januara Svetu arhijerejsku liturgiju u sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru.

МИТРОПЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Божић нас упућује да чинимо добра дела

Foto: Mitropolija

Na kraju liturgije Mitropolit Joanikije je čestitao Badnji dan i Božić koji dolazi. U besedi Mitropolit crnogorsko-primorski je podsetio  da su proroci govorili da će Mesija obediniti sve narode zemaljske.

- Koliko god je preslavno Njegovo rođenje i sami taj događaj koji danas proslavljamo, ne možemo shvatiti svu dubinu Božje ljubavi koja se pokazala na Božić ako ne pogledamo i na celokupno Hrostovo delo. Bogomladenac Hristos, koji počiva na slami u stočnim jaslama, koji se rodio u pećini vitlejemskoj, mračnoj pećini i time pokazao svoje snishođenje prema ljudskoj bedi, nije se rodio kao car nad carevima i gospodar nad gospodarima u carskoj palati, nije povijen u svilu i kadifu. Rodio se u pećini mračnoj, kazao je Vladika ističući da je  Hristos sišao s nebesa da traži i da spasi čoveka.

Mitropolit Joanikije je objasnio da je zbog toga toliko svečan i ovaj dan uoči Božića.

- Sve je u iščekivanju. Sva se tvorevina pokrenula da dočeka Spasitelja, naglasio je Mitropolit dodajući da je:”Rođenje Hristovo u pećini vitlejemskoj događaj spasonosan za celo čovječanstvo”

- Ta radost se proširila na cio svet. Takav je to događaj. Dogodio se nekada davno, ali njegovo dejstvo obuhvata sve vekove. I kako prolazi vreme, taj događaj ne gubi ništa od svoga značaja, od svoje svetlosti, od svoje radosti. Jer, Božanska dela ne zastarevaju kao ljudsk, rekao je Vladika Joanikije.

Rekao je da nas ovaj praznik upućuje kako da činimo dobra dela. Vladika je podelio božićne poklon paketiće deci, a onda pred hramom blagosiljao badnjake

Sasluživali su mu: protojerej-stavrofor Slobodan Zeković, protojereji Siniša Smiljić, Ljubomir Jovanović i  Mladen Tomović, jereji Nikola Radović i Aleksandar Orlandić i đakon Dejan Tomović.

MITROPLITOVA PORUKA RODITELjIMA

Mitroplit je poručio  roditeljima da je mnogo važno da decu svoju dovode u crkvu.

- Da na vreme zavole lepotu doma Božijega, lepotu bogosluženja, lepotu čudesnog zajedništva kome je Gospod Isus Hristos glava. I, dragi roditelji, ako tako vaspitate svoju decu, da zajedno uzrastaju sa Bogomladencem Hristom, manje će vas boleti glava od njih. Tako će steći vrline – da imaju ljubavi, krotosti, da budu vredni, da poštuju svoje roditelje, da poštuju starije, da svima pomažu, da budu dobri ljudi. Tome ih treba vaspitavati , poručio je Mitropolit Joanikije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024