CRNOGORCI VIŠE NE IZDAJU LEK UZ RECEPT: Potraživanja dovela privatne apoteke u mat poziciju

I. D. Stojadinović

29. 12. 2021. u 07:15

UDRUŽENjE privatnih apoteka upozorilo je da će, zbog nagomilanog duga Fonda za zdravstveno osiguranje biti primorani da obustave izdavanje lekova na recept.

ЦРНОГОРЦИ ВИШЕ НЕ ИЗДАЈУ ЛЕК УЗ РЕЦЕПТ: Потраживања довела приватне апотеке у мат позицију

Foto D. Dozet

Iako samo upozorenje, već juče lekovi se nisu mogli podići u privatnim apotekama. U Fondu uveravaju da će dug u najkraćem roku biti plaćen, a obustava izdavanja lekova, ocenjuju, suprotna je dobroj praksi, te poručuju da bi pacijenti trebalo da budu ispred ličnih interesa.

Fond za zdravstveno osiguranje već duže vreme ne izmiruje obaveze prema privatnim apotekama, zbog čega su one ostale bez mogućnosti da plate dobavljačima i dovedene u gotovo bezizlaznu situaciju, upozorili su u ponedeljak iz Udruženja privatnih apoteka "Farmacija plus". Kako su kazali, dug Fonda 23. decembra bio 7,6 miliona evra, a sa oktobarskom fakturom koja dospeva početkom januara, on će iznositi više od deset miliona. To ih, ističu, dovodi u situaciju da ne mogu da izmire obaveze prema dobavljačima, samim tim u bezizlaznu poziciju.

Foto fzocg.me

- Dobavljači će prestati da isporučuju lekove, a samim tim bićemo prinuđeni da obustavimo izdavanje lekova na recept do izmirenja duga - upozorili su iz Udruženja.

Ipak, iako su privatnici samo upozorili da će izdavanje lekova na recept biti prekinuto, već juče se medikamenti nisu mogli podići u privatnim apotekama. Kako je "Novostima" rečeno u jednoj od podgoričkih apoteka, lekovi se do daljeg neće izdavati. Zasad, kako tvrde apotekari, nije bilo neprijatnih situacija sa građanima po tom pitanju.

Iz FZO poručili su da će kompletan dug apotekama biti plaćen.

- Da li će to biti do kraja godine, čekamo informaciju od Ministarstva finansija. U 2020. imamo rekordnu potrošnju. Ukupno na nivou Fonda od 17 miliona evra, koliko je plaćeno privatnim apotekama u ovoj godini planirani budžet je bio na tom nivou - navode iz Fonda.

Višemilionska dugovanja

UKUPAN dug Fonda za zdravstveno osiguranje na kraju novembra iznosio je 43 miliona evra. Najveći deo odnosi se na državnu apoteku "Montefarm", koja potražuje 24 miliona evra.

- Privatnim apotekama dugije se 7,6 miliona, privatnim zdravstvenim ustanovama 3,7 miliona na bolovanja odlazi 6 miliona i ostali iznos je na ostalim pozicijama - precizirali su iz FZO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)