U FUNKCIJI ĆE BITI SAMO 12 ĆELIJA: U Kombinatu aluminijuma u Podgorici postepeno gase mašine

Z. Z.

28. 12. 2021. u 07:11

U KOMBINATU aluminijuma u toku je fazno gašenje ćelija, čime će prema planu biti potpuno obustavljen rad preduzeća u četvrtak.

У ФУНКЦИЈИ ЋЕ БИТИ САМО 12 ЋЕЛИЈА: У Комбинату алуминијума у Подгорици постепено гасе машине

Foto M. Drobnjak Foto Arhiva "Novosti"

Od srede od kada je vlasnik Veselin Pejović najavio da KAP prestaje sa radom posle pola veka postajanja, pristupilo se gašenju ćelija i do vikenda ugašeno ih je polovina od ukupno 142.

Nebojša Dožić, glavni menadžer u fabrici rekao je da će u funkciji ostati 12 ćelija u Elektrolizi, koje će se koristiti za završetak ekološkog projekta "Mini-kaptaža gasova" koje bi se, kako je rekao, ako se stabilizuje situacija na tržištu električne energije, mogle iskoristiti za obnavljanje primarne proizvodnje.

Podsećamo, Vlada je prošlog četvrtka ponovo pozvala Elektroprivredu i "Uniprom" da nastave pregovore, a da ishod razgovora bude dogovor o smanjenju prizvodnje, a radi, kako je saopšteno održavanja tehnološkog procesa. Takođe, da predstavnici dve kompanije definišu minimalnu cenu struje koju bi energetska kompanija isporučivala KAP-u do juna naredne godine. Preporučili su, takođe, da vlasnik Pejović obezbedi plaćeno odsustvo svim radnicima koji nisu uključeni u proces proizvodnje.

Sastanak, međutim, nije dogovoren i zasada je u opticaju samo ponuda Pejovića da narednih šest meseci svim zaposlenim, a oko 500 ih je radilo, isplaćuje zarade od 450 evra mesečno, dok se, kako je kazao, ne snađu, odnosno pronađu novo zaposlenje.

NEIZVESNOST

IZ sindikata metalsko-prerađivačke industrije ocenjuju da je situacija po radnike Kombinata aluminijuma vrlo teška i neizvesna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)