MILO ĐUKANOVIĆ U CENTRU NOVE AFERE: DPS skriva donatore?

V. K.

27. 12. 2021. u 10:00

PRED Upravnim sudom Crne Gore u toku su postupci da Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) dobije podatke kako su partije primale i trošile novac.

МИЛО ЂУКАНОВИЋ У ЦЕНТРУ НОВЕ АФЕРЕ: ДПС скрива донаторе?

Foto: EPA

Evropska komisija je godinama u izveštajima o napretku Crne Gore u evropskim integracijama sugerisala ovdašnjim institucijama da afere "Koverta" i "Snimak" dobiju pravni epilog, upravo zbog sumnjivih transakcija uoči i za vreme parlamentarnih izbora.

Iz ove NVO saopštili su da je DPS tokom 2019. i izborne 2020. godine iz državne kase prihodovala 6,1 milion evra, dok su podaci o njihovom trošenju tek delimično dostupni. Ukazuju da za taj period DPS nije objavilo nijedan podatak koji se odnosi na poslovanje preko blagajne, odnosno plaćanje u gotovom novcu. Navode da je ova partija za posmatrane dve godine iz državnog budžeta dobila 4,3 miliona, dok je još oko 1,8 miliona evra uplaćeno iz budžeta lokalnih samouprava.

- Nije odgovoreno na preko 100 zahteva za slobodan pristup informacijama koje je MANS podneo DPS-u u minule dve godine, namerno brišući podatke o odlivima (troškovima), ali i o prilivima na žiro račune ove partije. Tako su za prošlogodišnje parlamentarne izbore kompletni podaci bili dostupni tek za 13 odsto transakcija - navodi Dejan Milovac, jedan od članova istraživačkog tima.

On podseća da je DPS iz izvoda svojih računa uklanjala i podatke o svojim donatorima, što je ova partija počela da radi nakon što je MANS otkrio više različitih šema za unošenje sumnjivog novca u zvanične fondove izbornih kampanja. MANS je prethodno otkrio mehanizam u kome se putem takozvanih posrednika u formi donacije novac nepoznatog porekla uplaćivao na žiro račune DPS-a.

Tako su DPS pomagali radnici podgoričkih javnih preduzeća, socijalni slučajevi sa Vrela Ribničkih i iz Berana, ali i visoki funkcioneri te partije kroz unapred dogovorenu dinamiku.

PODACI do kojih smo do sada došli pokazuju da su kompletne informacije o svom poslovanju dostavile tek četiri od 17 političkih partija - Demokratska Crna Gora, Forca, Bošnjačka stranka i Demos. Sa druge strane, Pokret za promjene i Socijaldemokrate koje su tokom 2019. i 2020. godine iz budžeta prihodovale 1,8 miliona evra nisu dostavile nijedan podatak o svom finansijskom poslovanju, podsetio je Milovac

S druge strane, iz DPS-a odbacuju ove navode MANS-a, tvrdeći da su sve izveštaje i dokumentaciju o finansijskom poslovanju u protekle dve godine i u predviđenom roku, poštujući zakone, dostavljali i Agenciji za sprečavanje korupcije i Državnoj revizorskoj instituciji.

Naglašavaju da su u potpunosti poštovali sve odredbe Zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja.

- O tome govore i izveštaji o reviziji za 2019. i prošlu godinu od DRI u kojima su data pozitivna mišljenja na godišnje finansijske izveštaje i pravilnosti rada - navodi se u reagovanju.

BONUS VIDEO: Ovako je Marinika Tepić hvalila Vučića

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna