BEZ POSLA 500 RADNIKA KAP: Posle pola veka rada Kombinat aluminijuma Podgorica se gasi, najavili vlasnici

I. D. STOJADINOVIĆ

09. 12. 2021. u 08:38

VIŠE od 500 radnika podgoričkog Kombinata aluminijuma ostaće bez posla gašenjem tog preduzeća koje je najavio vlasnik "Uniproma" Veselin Pejović. Kako je saopštio, fazno gašenje počeće 15. decembra i to, kako tvrdi, zbog toga što "Elektroprivreda" nudi previsoku cenu struje. Odluka je, ističe, konačna, te pregovora više nema.

БЕЗ ПОСЛА 500 РАДНИКА КАП: После пола века рада Комбинат алуминијума Подгорица се гаси, најавили власници

Pogon kombinata / Foto Uniprom

- Nakon 50 godina rada KAP, baš u trenutku kada je cena aluminijuma veoma povoljna na berzi, nažalost, moram saopštiti da se Kombinat aluminijuma zatvara - rekao je Pejović. - EPCG stalno manipuliše. Kažu da će ako struju bude isporučivala KAP-u biti u minusu između 80 i 100 miliona evra. Poručujem im sad - nema više KAP. Da ja stičem na teret građana profit - ne. S obzirom na to da će gašenjem KAP-a imati 100 miliona viška, verujem da će taj profit podeliti sa građanima tako što će od januara smanjiti cenu struje za 50 odsto.

Zabrinut je zbog otpuštanja 500 radnika i prekida saradnje sa više od 200 domaćih kompanija, a naglašava da će se ispoštovati sva prava zaposlenih. Optužio je vlast da je, umesto da podrži i pomogne, pokrenula hajku protiv "Uniproma", koji je, tvrdi, samo prema budžetu Crne Gore i državnim kompanijama u periodu od 2014. pa do 30.11.2021. godine platio 456.054.404 evra.

Prema ugovoru sa EPCG, KAP je do sada plaćao 45 evra po megavatsatu, a sada im nude da ta cena bude oko 120 evra zbog rasta cena na evropskim berzama. S druge strane, iz EPCG kažu da bi cena koja sada važi za "Uniprom" dovela EPCG u gubitak od preko 60 miliona evra u 2022, što bi se, kako kažu, odrazilo na teret građana i visinu cene struje koju plaćaju.

- Ponudili smo 15 odsto popusta od tržišne cene plus pet odsto popust za redovno plaćanje. Dakle 20 odsto tržišne vrednosti - kazao je direktor EPCG, Nikola Rovčanin.

Generalni menadžer "Uniproma" Nebojša Dožić, međutim, kaže da je EPCG na poziciji da cena za KAP bude između 120 i 130 evra, a tržišna je trenutno minus 15 odsto, i da sa takvim početnim pozicijama "nema smisla razgovarati".

DUG ZA EKO-TAKSE

"Uniprom" po osnovu eko-naknada koje su zagađivači dužni da plate, duguje čak 833.121,24 evra, što tu kompaniju čini najvećim dužnikom među zagađivačima. Do sada je, za dva rešenja, Pejovićeva firma uplatila svega oko 138.000 evra. Zbog rešenja o naplati eko-naknade, Pejović je nedavno zbog pretnji direktoru Agencije za zaštitu životne sredine Milanu Gazdiću bio i privođen.

REAKCIJE

ĐUKANOVIĆ - Danas iz političkih razloga imamo to da se ugasio poslednji privredni subjekat. Treba imati obraz debeo kao đon pa dozvoliti da se ovakva bahatost odvija u Crnoj Gori. Prava vlada bi učinila sve da sačuva investitore, a sadašnja se prema njima, ipak, određuje revanšistički - rekao je Milo Đukanović, predsednik Crne Gore.

MEDOJEVIĆ - Današnja cena struje na berzi u Budimpešti je 222,49 evra za megavatsat, a ponuda EPCG od 125 evra je skoro 50 odsto niža od cene po kojoj EPCG može prodati viškove struje. EPCG je decenijama pljačkana od strane Đukanovićevog režima, gde su razne njegove privatizacione šeme završavale gubicima EPCG - kaže Nebojša Medojević, jedan od lidera DF.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!