NEZADOVOLJNI NEKADAŠNJI RADNICI UNIVERZAL MONTEA: Potražuju novac za noćni i rad za praznike

V. V.

07. 12. 2021. u 22:03

PETORICA nekadašnjih radnika kompanije Univerzal Monte, koji su bili zaposleni na naplatnoj rampi na graničnom prelazu na Sitnici, smatraju da im je firma ostala dužna deo novca za noćni rad i praznične dane zaduži vremenski period.

НЕЗАДОВОЉНИ НЕКАДАШЊИ РАДНИЦИ УНИВЕРЗАЛ МОНТЕА: Потражују новац за ноћни и рад за празнике

Foto V. Vujnović

Spor su želeli da reše mirnim putem, ali druga strana nije bila zainteresovana. U situaciji su da kasne i za vođenje sudskog spora jer će firma biti ugašena u februaru naredne godine. U Univerzal Monteu kažu da radnici tokom razgovora o prestanku rada i kasnije nisu pominjali ova potraživanja.

Zdravko Tomašević,je na naplatnoj rampi radio 13 godina, od firme je dobio deo novca ali ne i sva potraživanja iz radnog odnosa.

-Obratili smo se advokatu i rečeno nam je da imamo sva prava ali da se firma gasi pa se ne možemo naplatiti. Ogorčeni smo. Radili smo pošteno i odgovorno. Sporna su dugovanja za noćni i rad tokom praznika, tokom 13 godina. Po nekim procenama 40 odsto ide na noćni rad plus verski praznici, što je oko pet, šest hiljada evra.

Slična je priča i Milana Vujovića koji potvrđuje da su dobili otpremnine od dve do tri hiljade evra ali su u razgovoru sa advokatima saznali da je taj iznos trebalo da bude veći.

Tada su hteli da se dogovore, što je i predviđeno medijacijom pred početak sudskog spora.

-Kad smo prestali da radimo čekali smo da vidimo šta će firma da nam ponudi i oni su nama dali neki deo, a mnogo više su obećavali. Firma neće sporazum a gasi se u februaru. Nama ostaje malo vremena da bilo šta učinimo. Nisu ispali fer. Naziralo se da će biti dogovora, ali oni su stvari prolongirali da bi dobili na vremenu i došli smo pred svršen čin. Naša bivša firma je bila domaćinska, nije nikome ostala dužna, ako će nas oštetiti, neka im služi na čast, kazao je Vujović.

Direktor firme Univerzal monte Đorđe Vlaović ističe da su upoznati da deo zaposlenih, smatra da su finansijski oštećeni iako te svoje zahteve nisu pominjali tokom razgovora o prestanku rada i kasnije tokom sprovođenja postupka za prestanak rada.

-Kao posledica toga, sa radnicima smo se razišli prijateljski i to smo i zapisnički konstatovali. Bez obzira na to, naravno da nam je žao posle dugogodišnje saradnje, zbog ovakve situacije. U svemu ovome, treba imati u vidu da je radnicima prestao radni odnos zato što je tako moralo. Kompanija je ostala bez svoje delatnosti predajom puta na upravljanje drugome, a ne zato što smo mi zbog profita ili ne znam čega drugog, tako odlučili, kazao je Vlaović.

Raskid sporazuma o izgradnji, funkcionisanju i transferu puta Meljine-Petijevići potpisan je 7. maja ove godine, nakon čega je ukinuto plaćanje putarine na tom putnom pravcu.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja rekli su da je sporazumom predviđeno da to Ministarstvo investitoru isplati naknadu u iznosu od četiri miliona evra, najkasnije do 31. januara 2022. godine, dok je obaveza investitora da o svom trošku završi započetu sanaciju puta, što je i urađeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju