VODA NIJE ZA PIĆE I KUVANJE: Očišćeno jezero u Otilovićima, ali Pljevljaci još na mukama

M. D.

07. 12. 2021. u 06:34

SLUŽBA zaštite i spasavanja Opštine Pljevlja u saradnji sa firmom "Hemosan", koristeći njihovu opremu i instrukcije, sprovela je čišćenje masne mrlje na veštačkoj akumulaciji Otilovići.

ВОДА НИЈЕ ЗА ПИЋЕ И КУВАЊЕ: Очишћено језеро у Отиловићима, али Пљевљаци још на мукама

Foto Facebook / dnevna doza Pljevalja

Nakon čišćenja jezera ponovo je uključen dovod vode sa akumulacije Otilovići na vodovodno postrojenje "Pliješ" ali voda i dalje nije za piće i potrebno je obavljati svakodnevno uzorkovanje vode.

Iako je saopšteno da je Otilovićko jezero očišćeno iz DOO "Vodovod" iz Instituta za javno zdravlje upozorili su da voda nije za piće ni za pripremu hrane, već samo za tehničke potrebe, prevashodno zbog opreznosti. Institut za javno zdravlje svakodnevno uzorkuje vodu kako bi ispitao njen kvalitet.

Podsećanja radi, deo grada snabdeva se vodom iz veštačkog jezera u Otilovićima koje je prevashodno izgrađeno za potrebe Termoelektrane Pljevlja.

Goran Čavić, komandir Službe zaštite i spasavanja, kazao je da je pretpostavka da se radilo o nekom od naftnih derivata i to manjoj količini na samoj površini vode.

- Koristeći opremu odradili smo dobar posao, jer mrlje nakon izvršenog posla nije bilo.

Foto Pljevaljski portal

Iako se nije radilo o većoj količini, bili smo u obavezi da preduzmemo sve propisane mere da bi se i to uklonilo. Takođe, uz pomoć ribočuvara iz Ribolovnog kluba "Lipljen", izvršili smo čišćenje ivice brane i uklonili 12 buradi iz ranijeg perioda - kazao je Čavić.

On je zamolio sve građane da povedu računa o odlaganju ovakve vrste otpada koji u krajnjem slučaju završi u vodotocima.

SVE KRENULO IZ BURETA

PROŠLOG četvrtka po podne, na površini jezera u blizini brane pojavila se mrlja, koja podseća na naftnu ili mrlju od ulja. Tečnost se izlila iz jednog bureta sa drvenog splava koji je plutao jezerom.

Iz preduzeća "Vodovod" tada je saopšteno da zbog toga voda nije za piće, a da je dotok vode sa akumulacije Otilovići do postrojenja "Pliješ" odmah zaustavljen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja