STRUJA GASI KOMBINAT? Uprava KAP najavila prestanak rada za 15 dana, ugroženo 500 radnika

Z. Z.

02. 12. 2021. u 11:00

ZBOG visokih cena struje i isteka ugovora sa Elektroprivredom, uprava "Uniprom KAP" najavila je radnicima da se pripreme za postepeno gašenje ćelija u "Elektrolizi", odnosno za potpuni prestanak prozvodnje aluminijuma za 15 dana.

СТРУЈА ГАСИ КОМБИНАТ? Управа КАП најавила престанак рада за 15 дана, угрожено 500 радника

Foto bankar-me

Podgoričko preduzeće, koje je nakon osam godina izašlo iz stečaja u avgustu, sada plaća EPCG megavatsat struje po 45 evra plus PDV, a na svetskim berzama megavatsat je dostigao 250 evra. Iz Elektroprivrede poručuju da više nisu spremni da trpe gubitke, pa su zbog kretanja cena na berzama dali ponudu "Uniproma" za narednu godinu - 183 evra za megavatsat.

Iz kompanije Veselina Pejovića su odgovorili da ne mogu pristati na visoku cenu struje i poručili da će u takvoj situaciji biti neminovno gašenje fabrike, a posledica bi bila da 500 radnika ostane bez posla.

- Dobili smo nacrt ugovora da od prvog januara plaćamo cenu tako što će se 1. februara uzeti prosečna cena zvaničnog izveštaja sa mađarske berze i da se na to obračuna popust od 15 odsto. To bi značilo da megavatsat košta 183 evra - ocenili su u "Unipromu".

Iz EPCG kažu da su shodno poslovnoj politici i Zakonu o energetici, blagovremeno predložili nacrt cenovne politike za novi ugovor.

- Nismo dobili nikakvu informaciju iz "Uniproma" da spremaju gašenje fabrike, da su dali upozorenje radnicima da se pripreme za gašenje ćelija u "Elektrolizi". Činjenica je da smo više puta uputili pozivno pismo "Unipromu" radi definisanja novog ugovora. Do sada nismo zvanično dobili nikakav odgovor na naš poziv, a još čekamo odgovor na poslednji upućen 29. novembra.

Ministarstvo

IZ Ministarstva za ekonomski razvoj su saopštili da ne mogu da utiču na cenu struje. I da je Elektroprivreda kompanija koja posluje po tržišnim uslovima. Kao takva ima pravo i slobodu da samostalno formira i ugovara cene za svoje proizvode i usluge.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024