ČEDOMIR Ljubo Čupić se sa studija u Beogradu, gde je kao i mnogi prihvatio levičarske ideje, vratio u Crnu Goru i bio je organizator i učesnik ustanka 13. jula 1941. Iako mnogi tvrde da je rođen u Argentini, njegova bratanica, Beograđanka Čedomira Čupić istakla je u jednom intervjuu da je njen stric rođen u Crnoj Gori.

Dejan

30.11.2021. 03:06

I posle 75 godina propagande, malo vam veličanje i bajke komunista...gde je tekst o Kapetanu Deroku ili Keserevicu ili Dragoslavu Rakiću...Srbima koji su branili Srbe.

Kostadin

30.11.2021. 08:12

Bio je Če Gevara davno pre Če Gevare. Pravi borac i patriota.Hrabar na enti stepen. Velika je nepravda da u našoj istoriji nije više pisano o njemu i da nije ubačen u školske udžbenike.

Rašo

30.11.2021. 08:25

Ко уме да чита све му је јасно из дела текста "... један од ударних комунистичких батаљона у Црној Гори задужених за казнене експедиције против класних непријатеља комунистичке партије". Дакле, таквих јединица је било више, ишли су уоколо и кажњавали класне непријатеље по својој одлуци, избору и "правди" своје партије. Шта, кога и како су кажњавали такође знамо. Била су то немилосрдна убиства "класних непријатеља" често и њихових ближњих уз обавезну меру "конфискација имовине" тако што су покретно пљачкали а непокретну спаљивали. Ето тако се код Броза постајало народни херој. У Херцеговини су обично убијали на местима а често и на начин као усташе, дакле, мучење и масакрирање!