ĐACI ŠMRČU OPASNI DUVAN: Prodaja snusa zakonom nije adekvatno definisana, pa je proizvod lako dostupan i deci

I.D.S.

24. 11. 2021. u 08:38

SNUS, vrsta duvanskog proizvoda u prahu, uprkos tome što preti ozbiljnim posledicama po zdravlje, sve je popularniji, čak i među đacima.

ЂАЦИ ШМРЧУ ОПАСНИ ДУВАН: Продаја снуса законом није адекватно дефинисана, па је производ лако доступан и деци

Foto Fejsbuk

Srednjoškolci, pa i stariji osnovci, kupuju ga u brojnim prodavnicama i na trafikama po ceni od šest do 10 evra, u zavisnosti od vrste, ali i preko društvenih mreža. Iz NVO sektora upozoravaju da bi zakon koji reguliše kontrolu upotrebe snusa trebalo pod hitno menjati, a najbolje rešenje, smatraju, bilo bi da se on potpuno zabrani.

Zakon koji je na snazi u Crnoj Gori prepoznaje ga kao deo grupe "novi duvanski proizvodi", ali nema detalja o kontroli njegove upotrebe i mogućim posledicama po zdravlje. NJegova prodaja zabranjena je u svim državama Evropske unije, osim u Švedskoj, gde je i nastao uz garanciju da neće biti plasiran mimo granica te zemlje.

U NVO CAZAS tvrde da podaci sa terena pokazuju da je snus koji se šmrče, a koji na centralni nervni sistem deluje kao psihoaktivna supstanca zastupljen čak i među učenicima. Iz te organizacije su pozvali nadležne da kroz zakone omoguće bolje mehanizme kontrole i nadzora, ali i obrazovne vlasti da se uključe u edukaciju mladih o štetnosti ovog praha. Kako tvrde, učenici u srednjim, neretko i u osnovnim školama, snus kao i bilo koju cigaretu mogu lako kupiti u brojnim prodavnicama i na trafikama, po ceni od 6 do 10 evra, u zavisnosti od vrste.

Kristina Mihailović, Foto PR centar

Udruženje roditelja prvo je upozorilo javnost o tome da je među mladima sve više zastupljeno korišćenje ovog proizvoda. Kako su kazali, prvu informaciju o tome dobili su od roditelja, a kasnije su se u to i sami uverili. U toj NVO smatraju da je posebno problematično to što je ovaj proizvod vrlo lako dostupan i maloletnicima koji ga kupuju bez problema.

- Suštinski problem je i to što nemamo dovoljno dobro uređenu regulativu koja određuje pod kojim uslovima i procedurama se taj proizvod uvozi, pod koju vrstu proizvoda spada i to što postoje neke praznine u zakonima koje su omogućile da se on tako lako nađe na tržištu i da se njegova upotreba praktično ne kontroliše. Samim tim došli smo do toga da je snus dostupan gotovo svakom detetu - kaže, za "Novosti", Kristina Mihailović, direktorka NVO Udruženje Roditelji.

Tim povodom, Udruženje se obratilo Ministarstvu zdravlja, smatrajući da su ona prva adresa koja bi trebalo da reaguje, a u saradnji sa njima ili samoinicijativno obratiće se i Ministarstvu finansija sa zahtevom da se izmeni regulativa koja reguliše uvoz i plasiranje ovog proizvoda na crnogorsko tržište.

- Mislimo da bi najbolja varijanta bila da se njegov uvoz potpuno obustavi, odnosno zabrani, jer provera i kontrola ni do sada nije dala dobre rezultate - ističe Mihailovićeva.

Kako dodaje, neophodno je i mlade dodatno upoznati sa štetnim posledicama koje donosi konzumiranje kako drugih štetnih proizvoda, tako i snusa, a kaže, ne bi bilo loše da se u školama organizuju radionice koje će se baviti tom tematikom.

DELUJE KAO KOKAIN

KOLIKO posledice konzumiranja snusa mogu biti ozbiljne upozorili su i iz Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje. Prema rečima direktorke Centra, Agime LJaljević dosadašnja istraživanja dokazala su da korišćenjem snusa efekat nikotina na centralni nervni sistem ostvaruje delovanje kao i prilikom korišćenja kokaina ili heroina - stvara euforiju, budnost, ubrzava puls, ugrožava funkcije vitalnih organa.

- Potvrđeno je i da se vrlo brzo razvija zavisnost od ove supstance, a kod mladih upotreba ovih proizvoda predstavlja uvod za upotrebu takozvanih teških droga - upozorila je LJaljevićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POTREBAN VAM JE NAJBOLJI INTERNET: A1 Srbija je mreža u koju prelazi najveći broj korisnika u Srbiji