MINISTAR PRIZNAO PROPUST POLICIJE: Pred Odborom za rodnu ravnopravnost saslušan prvi čovek MUP

I. D. S.

23. 11. 2021. u 06:34

EVIDENTAN je propust policije u slučaju iz Petnjice gde je ubijena žena, a detetu nanete teške telesne povrede - priznao je ministar policije Sergej Sekulović na saslušanju na temu - zaštita i podrška žrtvama nasilja u porodici pred Odborom za rodnu ravnopravnost.

МИНИСТАР ПРИЗНАО ПРОПУСТ ПОЛИЦИЈЕ: Пред Одбором за родну равноправност саслушан први човек МУП

Ministar na sednici odbora, Foto Skupština.me

Govoreći o tragediji u Petnjici, kada je otac ubio suprugu i teško povredio dete, a nakon toga izvršio samoubistvo, Sekulović je istakao da je nasilje prijavio sin, a da policija nije izašla na lice mesta.

- Policija je obavila razgovor samo sa osumnjičenim, ali ne sa decom, žrtvama. Tako je utvrđeno da je stanje mirno. Radi se o nedostatku svesti o tome šta se dešava. Ljudi koji su odradili predmet misle da su svoj posao odradili dobro. Radi se o nedostatku obuke kadra - naveo je Sekulović.

Ministru su postavili pitanje i o slučaju obljube nad detetom u Plavu, koji je pre nekoliko dana zaprepastio javnost, a gde je oženjeni muškarac i otac dvoje dece obljubio devojčicu od 13 godina i odveo je u svoj dom kao svoju drugu ženu.

- Reč je o kompleksnom problemu i Uprava policije i dalje ispituje slučaj - rekao je Sekulović.

- Baba maloletne devojčice prijavila je njen nestanak. Policija je otišla na lice mesta, gde su je zatekli. Pozvali su je u OB Plav u prisustvu babe i službenice Centra za socijalni rad. Tamo je saopštila da se udala, da želi da živi sa njim i ako je neko nasilno odvede od njega da će dići ruku na sebe. Obavestili su ODT zbog krivičnog dela vanbračna zajednica sa maloletnim licem. Pripremaju se spisi za podnošenje krivične prijave protiv U. M. Devojčica se međutim vratila u kuću U. M.

Kuća u kojoj je Ahmet Škrijelj ubio suprugu i povredio dete u Petnjici, Foto Privatna arhiva

IZ NVO sektora upućen je veći broj kritika na nadležne povodom njihovog postupanja kada dođe do nasilja nad ženama, te je istaknuto da žrtve pretežno ne budu upućene u proceduru i da im se jasno ne predstave sva njihova prava.

- Bitno je da steknu samostalan život, da mogu da se zaposle. Postoji nedostatak i ekonomske i socijalne podrške. Žene žrtve nasilja se plaše da ne mogu da imaju samostalan život i onda se vraćaju poznatome - pojasnio je ministar.

NEMA ODGOVORNOSTI

POVODOM slučaja ubijene Šejle Bakije, ministar je kazao da je na sednici Operativnog tima izneo stav da ne vidi odgovornost policije u klasičnom smislu.

- Držim da su policijski službenici odradili sve ono što je od njih zakon tražio. Problem sa predmetom nastaje zato što je Šejla pred sudijom za prekršaje u bitnom promenila iskaz. Presuda je tada bila oslobađajuća i to je bilo otežavajuće za policiju. Zakonski je policija bila onemogućena da vrši određene radnje - pojasnio je ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri