OTKRIVANJE POLUOSTRVA I SA KOPNENE STRANE: Promovisan projekat "Život na Luštici"

V.V.

21. 11. 2021. u 15:31

TURISTIČKE organizacije Herceg Novog i Tivta zajedničkim projektom „Život na Luštici", nameravaju da živopisno poluostrvo na ulazu u Boku "otkriju" posetiocima i sa kontinentalne strane jer je primorska, posebno Rose, Mirište, Žanjic, odavno prepoznata kao deo očuvane prirode, mira i mora čistog kao suza.

ОТКРИВАЊЕ ПОЛУОСТРВА И СА КОПНЕНЕ СТРАНЕ: Промовисан пројекат Живот на Луштици

Foto: V.V.

Tim povodom organizovan je za predstavnike brojnih turističkih organizacija i za novinare panoramski obilazak prirodnog rezervata Solila, malog ribarskog mesta Bjelila,  sela Tići i poljoprivrednog gazdinstva Moric i "Kamenog gnezda" u Đuraševićima. Panoramska ruta "Zivot na Luštici"  u stvari je kružni put oko poluostrva dužine preko 35 km, koji vijuga od mesta do mesta i iz svakog se pruža predivan pogledi na Boku, zasliv uvršten na zvaničnu listu najlepših na svetu. To će biti novo "otkrivanje" Luštice kroz posete seoskim domaćinstvima, učenje o tradiciji, običajima I prebogatom kulturnom bogatstvu. Krajnji cilj je uvezivanje celokupne ponude poluostrva u jedinstveni turistički proizvod ali i uvezivanje turizma, poljoprivrede, kulturne baštine i ponude za aktivni odmor.  Nakon ovog predstavljanja turističke mape Luštice, u narednim fazama planirana je izrada audio vodiča i brojne druge aktivnosti.

- Zajednički srednjoročni projekat „Život na Luštici" treba da afirmiše zaleđe poluostrva Luštica kao zajedničke celine koja pripada opštinama Herceg Novi i Tivat. Svedoci smo realizacije prve faze projekta, koja se odnosi na kreiranje panoramske rute i mape koja je ovim izletom „otkrivena". Plan je da u narednom periodu odradimo ostale faze projekta. Između ostalog, u ovoj godini ćemo se potruditi da odradimo digitalni, odnosno audio-vodič kao dodatak trenutnoj mapi, i da napravimo kompletan turistički proizvod koji će konačno da objedini jednu panoramsku kružnu turu. Veruemo da će to imati velikog značaja za afirmaciju ovog dela Boke Kotorske, objasnio je Dalibor Vuković iz Turističke organizacije Herceg Novi.

Luštica je oduvek i Herceg Novom i Tivtu značila dodatnu vrednost, predstavljala je izuzetno izletničko mesto, ali  uglavnom s mora, ali ni njena unutrašnojst nije manje vredna pa je afirmacija poluostrva „drumskim" putem, kroz stare maslinjake, uskim vijugavim putem kroz lepo grupisane tradicionalne kamene kuće i pokazivanje tog života izazovan zadatak.

Direktorka Turističke organizacije Tivat Danica Banjević naglašava da je projekat kreiran u saradnji sa meštanima, jer bez njihove pomoći ga ne bi bilo moguće realizovati.

- Nadamo se da će se sve veći broj meštana uključivati u narednim godinama i raditi na razvoju seoskog turizma na Luštici, jer smatramo da Luštica stvarno jeste idealna za ovu vrstu turizma. Ako već govorimo o nekim trendovima na međunarodnom tržištu, ruralni turizam i održivi turistički razvoj jesu trendovi u narednom periodu. Naš cilj je da sa ovim projektom što više razvijemo naše zaleđe i možda smanjimo pritisak masovnog turizma u našim gradovima, na našoj obali i takođe da pokažemo da, pored lepog mora, sunca i plaža, mi imamo izuzetno dobru ponudu u zaleđu, poručila je Banjević.. 

 "Život na Luštici" projekat je koji se oslanja na strateški pristup razvoja ruralnog turizma, a nekoliko prethodnih godina više je rađeno na afirmaciji severnog zaleđa  pa je  Luštica ostajala obaveza kojoj se tek treba posvetiti.

Čini se da je konačno pronađen model da se i to uradi, poručio je Vuković.

BONUS VIDEO: "FT1P" daje odgovor, kako da osnujete preduzeće?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

NAJPLAĆENIJI SRPSKI GLUMCI: Miki odbija da glumi za 2.000 evra, podigao cenu na 3.000 - ko je iza njega na listi