AKTUELNA ZAŠTITA IZVORIŠTA OPAČICA: Oko 600 porodica Zelenike i Kuta očekuje da projekat uđe u kapitalni budžet

V. V.

07. 11. 2021. u 14:26

IZVORIŠTE Opačica, najznačajniji hercegnovski vodni resurs, osim Filter stanice u Mojdežu, godinama ugrožavaju otpadne vode, pa bi projekat sanitarne zaštite trebalo da bude među kapitalnim investicijama opštine Herceg Novi za narednu godinu.

АКТУЕЛНА ЗАШТИТА ИЗВОРИШТА ОПАЧИЦА: Око 600 породица Зеленике и Кута очекује да пројекат уђе у капитални буџет

Foto: V. V.

Tako bi konačno bilo ispunjeno očekivanje meštana Zelenike i Kuta, jer ovom izvorištu gravitira oko 600 domaćinstava, a projekat uporno, svake godine kandiduju za budžet.

Predsednik mesne zajednice Zelenika – Kuti Predrag Vujnović, ističe da je reč o velikom projektu koji podrazumeva kompletnu zaštitu izvorišta Opačica i izgradnju kanalizacione mreže, a vrednost je između 600 hiljada i milion evra.

- To Opština ne može sama da radi. Svi se zalažemo da projekat zaživi, da voda bude čista. Važno je da to što hitnije radimo, jer, ako se Opačica zagadi onda nam je „džaba rabota". Očekujem da će naredne godine projekat da uđe u kapitalne investicije i javne radove, objašnjava Vujnović.

Direktorica gradskog Vodovoda, Olivera Doklestić, podseća šta je sve urađeno kako bi se stvorili preduslovi za dobijanje vodoprivredne dozvole.

– Popisani su svi objekti – u zoni zahvata dva i tri ima 500 septičkih jama. To mora da bude ozbiljan program. U zoni dva na 500 metara od uže zone izvora, neće se moći raditi ili će  moći ali pod strogim pravilima i sa ugradnjom blindiranih  bio-prečistača,  da ne bi bilo biološkog zagađenja. Popisani su i svi potencijalni zagađivači. Uzeti su uzorci  radi ispitivanja kvaliteta zemljišta, kako bi znali šta se sve spiranjem  ubacuje u ovaj vodozahvat. Popisali smo poljoprivredna dobra i gazdinstva i na širem arealu. To mora da bude ozbiljan program, objasnila je Doklestić.  Prema njenim rečima,neophodno je i snimanje hidrogeološkog stanja, za šta bi moraala da bude angažovana renomirana firma, koja bi definisala slivno područje i kolika  količina vode ulazi da prihranjuje Opačicu,podzemnu kavernu, kojoj se ne zna tačan oblik.Očekivano je i uređenje i kanalisanje korita potoka  i obezbeđivanje još veće zaštite od plavljenja.

Tri zone zaštite  oko vodoizvorišta Opačica trebalo bi da zaokruže područje koje se maksimalno štiti od svih negativnih uticaja i narušavanja životne sredine. 

Sa ovog izvorišta leti se crpi između 80 i 140 litara vode u sekundi, svakog dana. Ali, smanjenjem gubitaka u gradskom  sistemu u hercegnovskom Vodovodu su uspeli da korišćenje Opačice svedu na period od kraja juna do kraja avgusta.

Doklestić je ranije informisala da je uspostavljena komunikacija i sa ministarstvom za poljoprivredu i vodoprivredu. S obzirom na to da je plan zaštite iz 2010. iz formalnih razloga suspendovan, najverovatnije će se aktivirati zone zaštite po odluci iz 1998. godine. Geometar je dobio zadatak da po tim granicama izvuče koordinate, i to će biti georeferencirano i uneseno u plansku dokumentaciju, informisala je Doklestić.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO: 

GDE JE SRPSKO BLAGO: Kakva je sudbina hiljada rukopisa, relikvija, ikona, umetničkih dela...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista