KINEZI PLAĆAJU ŠTETU RIBARIMA: Uništavanje Tare na putu Bar - Boljare

I. D. S.

17. 11. 2021. u 07:39

Osnovni sud u Podgorici doneo je presudu kojom je kineska kompanija CRBC dužna da, zbog uništavanja riba i drugih vodenih organizama u reci Tari, tokom radova na prvoj deonici auto-puta Bar - Boljare, plati oko 200.000 evra štete.

КИНЕЗИ ПЛАЋАЈУ ШТЕТУ РИБАРИМА: Уништавање Таре на путу Бар - Бољаре

Foto Vlada CG gov.me

Osim toga, Kinezi se sumnjiče i da su devastirali korito reke, te je Crna Gora u martu tužila pomenutu kompaniju.

Odluka da je CRBC dužna da plati gotovo 200.000 evra štete, doneta je po tužbi ribolovnog društva "Tara i Morača". Sud je izvršio uvid u nalaze inspekcije, iskaze svedoka i foto i video materijal.

- Konstatovano je da iz obližnjeg tunela, koji se gradi za potrebe auto-puta, izlaze cevi koje služe za slivanje cementne vode i ostale prljavštine iz tunela, u tri manja bazena, koji se nalaze na samoj obali reke Tare, odakle se ta ista voda odliva u Taru, bez ikakvog prečišćavanja. Uz put prema mestu Uvač, niz brdo se spušta cev koja, po kazivanju tužilaca, služi za odvođenje otpadnih voda direktno u reku, bez ikakvih prečišćavanja - navodi se u tekstu presude.

Kineska kompanija sumnjiči se i da je devastirala korito reke Tare, koje je deo područja pod zaštitom Uneska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina