KRENUO NOVI TALAS SEOBA: Novo upozorenje iz Bijelog Polja o učestalim migracijama sa severa Crne Gore ka državama EU

M. SEKULOVIĆ

03. 11. 2021. u 06:34

NEVLADINA organizacija "Euromost" u oktobru je registrovala novi veliki talas migracija sa severa Crne Gore prema državama EU, posebno prema Nemačkoj.

КРЕНУО НОВИ ТАЛАС СЕОБА: Ново упозорење из Бијелог Поља о учесталим миграцијама са севера Црне Горе ка државама ЕУ

Foto M. Sekulović

- Evidentiran je veliki broj porodica mlađe populacije, tvrde iz ove organizacije, čiji aktivisti su razgovarali sa nekoliko porodica koje su im saopštile da je razlog njihovog odlaska ekonomska situacija, nezaposlenost i da nemaju od čega da žive na severu.

Istakli su da su pre njihovog odlaska prvo otišli njihovi članovi porodica, koji su odmah našli posao i sve pripremili za dolazak ostalih članova...

- Juče smo dobili informacije da su tokom prošle nedelje autobusi koji voze u države EU bili puni i da je razlog povećanog odlaska, posao koji odmah dobiju, posebno u Nemačkoj - kažu iz "Euromosta", koji su tokom razgovora sa jednim od poslodavaca, poreklom iz Bijelog Polja, koji ima svoju kompaniju u Nemačkoj, dobili informaciju, da bi se odmah dobio posao u Nemačkoj bitno da je čovek radno sposoban, ali i da su procedure za zapošljavanje stranaca sa Balkana znatno pojednostavljene.

Foto "Euromost"

Prema podacima ove NVO, jedan broj mladih iz Bijelog Polja sa kojima su razgovarali rekao im je da ne planiraju da se vraćaju u Crnu Goru.

- Objasnili su nam da se po dolasku u Nemačku po više njih smesti u stan, i čim malo finansijski "stanu na noge", odlaze odatle i dovode svoje porodice sa severa Crne Gore.

Odlasci su ponovo vidljivi golim okom i zbog toga pozivamo sve donosioce važnih odluka i na lokalnom i na državnom nivou, da se okrenu severu Crne Gore, ili će u bliskoj budućnosti od 13 opština postati samo jedna! U prilog sumornim brojkama o pražnjenju severa govori ne samo masovni odlazak mladih i masovna spoljna i unutrašnja migracija stanovništva sa severa Crne Gore, već poslednjih godina i veliki pad nataliteta. Znatno je više umrlih od rođenih, upozoravaju iz "Euromosta".

ZABRINjAVA

U PROŠLOJ godini prema podacima Uprave za statistiku (MONSTAT), negativan prirodni priraštaj zabeležen je u 17 opština, od ukupno 24 u Crnoj Gori. To su uglavnom opštine na severu Crne Gore - Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Cetinje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Šavnik, Žabljak... Na severu države pozitivan prirodni priraštaj na severu beleži se samo u opštinama Plav i Rožaje.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda