JADRAN IZBUŠEN DO 4.300 METARA: Prvi rezultati istraživanja nafte u Jadranu do kraja godine

B.Dabić

02. 11. 2021. u 17:20

DA li ima nafte u crnogorskom podmorju biće poznati do kraja godine. To će biti prvi rezultati istraživanja.

ЈАДРАН ИЗБУШЕН ДО 4.300 МЕТАРА: Први резултати истраживања нафте у Јадрану до краја године

Foto: B.Dabić

Nakon radova na dodatnom obezbeđivanju bušotine, bušenje će biti nastavljeno 3.novebra. Do sada je  izbušeno do 5.400 metara dubine. Ovo je potvrdio v.d. direktora Uprave za ugljovodonike Marko Adžić. Prema njegovim rečima, završni radovi kasne zbog radova na obezbeđivanju dodatne sigurnosti bušotine. 

-Nastavlja se sa bušenjem. Očekivali da ćemo saznati ima li nafte do septembra, ili oktobra, ali zbog novonastalih uslova u bušotini morali smo usporiti i još jednu dodatnu kolonu ugraditi zbog sigurnosti operacije: To nas je dosta usporilo, ali nadamo se da ćemo do kraja godine imati rezultate. Očekivali smo da ćemo septembar ili oktobar ući u rezervoare i imati informacije o tome šta je u rezervoarima, kazao je Adžić.

Rok je bio do oktobra.


Do kašnjenja, kaže, nije došlo zbog greške koncesionara.


-Jadran je izbušen do 4.300 metara što je najdublja bušotina. Uslovi u bušotinama bili su nam do tih dubina poznati. Novonastali uslovi su nam neočekivani. Veliki su pritisci. Niko do sada nije bušio na toj dubini. Ovo je prva bušotina koja je prošla taj sloj koji je komplikovan za bušenje. Tu kritičnu fazu, smo savladali i sada nastavljamo dalje, kazao je Adžić. Italijansko-ruski konzorcij Eni-Novatek  25. marta je  početi prvo istražno bušenje koje treba pokazati da li ima nafte u crnogorskom podmorju.


Iz Vlade su tada najavili da su optimisti po pitanju ovog posla i očekuju značajne benefite “da diverzifikuje ekonomiju i da ne bude zavisna od turizma i usluga”.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)