FATIĆ SE VRAĆA, KOLEGE GA NE ŽELE: Viši sud poništio odluke Kliničkog centra, ocenjeno da vaskularni hirurg nije povredio radne obaveze

I. D. S.

28. 10. 2021. u 07:39

VIŠI sud nedavno je doneo odluku kojom se na posao vraća prvi i jedini specijalista vaksularne hirurgije u Crnoj Gori Nikola Fatić, koji je iz Kliničkog centra Crne Gore otpušten pre tri godine.

ФАТИЋ СЕ ВРАЋА, КОЛЕГЕ ГА НЕ ЖЕЛЕ: Виши суд поништио одлуке Клиничког центра, оцењено да васкуларни хирург није повредио радне обавезе

Dr Nikola Fatić

Kolegijum Hirurške klinike, koji čini 27 lekara, nakon ove odluke suda, menadžmentu te zdravstvene ustanove uputio je dopis u kojem navode da ne žele da sarađuju sa Fatićem, jer bi njegov povratak doveo do "ozbiljnih i nesagledivih posledica". Ipak, dr Fatić u zakonskom roku vratiće se na svoje radno mesto, a prema rečima njegovog punomoćnika Đorđa Đikanovića, svako opstruisanje sudske odluke bilo bi nepoštovanje propisa.

Inače, Viši sud je krajem prošlog meseca doneo odluku kojom su poništene odluke Kliničkog centra kojim su Fatića teretili za težu povredu radne obaveze. Sud je, između ostalog, konstatovao da mu je uskraćeno pravo na odbranu i ocenio da nije bilo uslova za održavanje ročišta na kojima je sprovedena disciplinska rasprava, zato što Fatiću i njegovom punomoćniku nisu dostavljeni pozivi i jer je sve vreme tokom postupaka bio na bolovanju. Sud nije prihvatio navode KC da je Fatić namerno opstruirao disciplinski postupak.

- Imajući u vidu činjenicu da su u toku disciplinskih postupaka, u pokušaju dokazivanja navodnih propusta u radu, korišćeni i dokazi sa falsifikovanim potpisima dr Fatića, što je utvrđeno grafološkim veštačenjem, evidentno je da ti postupci nisu ni bili usmereni ka zakonitom i potpunom utvrđivanju činjeničnog stanja, već ka njegovoj ličnoj i profesionalnoj diskreditaciji - kazao je Đikanović.

POBUNILO SE 27 LEKARA

KOLEGIJUM Hirurške klinike, koji čini 27 lekara, obavestio je menadžment KCCG da ne žele da sarađuju sa Fatićem. Njegove kolege još u maju su se istim navodima obratile upravi, navodeći da im je neprihvatljivo da se obustavi sudski proces i da se Fatić vrati na posao, jer je "više puta pokazao nepoštovanje i nedisciplinu koje je za posledicu imalo kršenje osnovnih etičkih i profesionalnih normi".

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna