ZAJEDNIČKE GRANICE NAS ZBLIŽAVAJU: U Baru obeleženo 10 godina Dana evropske saradnje

B. DABIĆ

03. 10. 2021. u 20:34

JUBILEJ, deset godina Dana evropske saradnje, nizom aktivnosti obeležen je u Baru.

ЗАЈЕДНИЧКЕ ГРАНИЦЕ НАС ЗБЛИЖАВАЈУ: У Бару обележено 10 година Дана европске сарадње

Foto: S. Petrović

U poslednjih deset godina svakog septembra i oktobra organizuju se različiti događaji u čitavoj Evropi u cilju promocije i slavljenja uticaja velikog broja prekograničnih, transnacionalnih i regionalnih programa saradnje koje realizuje Evropska unija.

- „Zajedničke granice nas zbližavaju“ je moto Evropskog dana saradnje koji šalje poruku o značaju našeg učešća i doprinosa ukupnom konceptu evropske teritorijalne saradnje i koji nas sve obavezuje - poručila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić na svečanosti u organizaciji Kancelarije za evropske integracije i Opštine Bar.

Saradnja brojnih uključenih institucija, organizacija i pojedinaca, rezultirala prepoznavanjem zajedničkih prioriteta i uspešnom realizacijom projekata koji doprinose kvalitetu života na ovom prostoru.

- Unapređenje zdravstvenih usluga, uspostavljanje novih servisa socijalne zaštite, uspostavljanje platformi za kulturnu saradnju i kreativne industrije, unapređenje turističke ponude i zaštita raznovrsnosti ekosistema, osnaživanje preduzetništva i konkurentnosti, saobraćajne kulture i odnosa prema životnoj sredini – samo su neki od rezultata brojnih projekata saradnje koji su do sada realizovani na teritoriji Crne Gore, uključujuči i opštinu Bar - kazala je Kordić.

POBOLjŠAN ŽIVOT

ŠEFICA Delegacije EU u Crnoj Gori Kristina Oana Popa ističe da je sjajno u prekograničnoj saradnji to što za svakog lokalnog stanovnika život na neki način poboljšan.

- Inicijative su pomogle Crnoj Gori da izgradi nove mostove razumevanja, saradnje i solidarnosti sa susedima u regionu, kao i sa državama članicama EU, istovremeno služeći stvarnim potrebama svojih građana - kazala je Kristina Oana Popa.

Predsednik Opštine Bar, Dušan Raičević kazao je da mu je čast i zadovoljstvo što je Bar ove godine domaćin jubilarnog desetog obeležavanja Dana evropske saradnje. On je zahvalio Kancelariji za evropske integracije koja je preko zajedničkog projekta uručila značajnu donaciju osnovnoj školi u Mrkojevićima.

- Naš cilj je da svi građani Bara osete benefite članstva u EU, i korist od svih onih projekata koji se realizuju - kazao je Raičević. - Opština Bar bila je više nego uspešna u realizaciji projekata u periodu od 2018. do danas te da ostaje posvećena kvalitetnom sprovođenju projekata koji su u toku ali i aplicira za otvorene projekte za narednu godinu za sve kategorije društva. Otvorili smo Dnevni centar za starije osobe. Edukacija je usmerena prema maslinarima i vinogradarima, do revizalizacije kulturno-istorijskog nasleđa našeg grada. Ostajemo posvećeni svima aktivnostima i spremni za saradnju sa jasnim osnovama da bude još uspešnija u naredom periodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI DETALJI O SMRTI BRANA MIĆUNOVIĆA: Sumnja se da je ovo uzrok