MILO NA SRBE MEDIJSKOM HAJKOM: U Crnoj Gori nova antisrpska "kampanja" u kojoj se našim sunarodnicima preti gašenjem slobode medija

V. KADIĆ

02. 10. 2021. u 10:23

Novi udar na Srbe u Crnoj Gori. Ovog puta - gašenjem slobode medija.

МИЛО НА СРБЕ МЕДИЈСКОМ ХАЈКОМ: У Црној Гори нова антисрпска кампања у којој се нашим сународницима прети гашењем слободе медија

Podobni: Studio TV Podgorica

Savet agencije za elektronske medije je doneo odluku da zatraži od Regularnog tela za elektronske medije u Srbiji pokretanje procedure za utvrđivanje odgovornosti emitera TV programa iz Srbije - Hepi TV, Pink M, Pink plus i Pink. Radi se o navodnom kršenju profesionalnih i etičkih standarda propisanih konvencijom o prekograničnoj televiziji, ali je svima jasno da je reč o antisrpskoj hajci preostalih medijskih vojnika Mila Đukanovića. Pokušava se uvesti cenzura medijima iz Srbije u čijim emisijama se govori o suštinskim problemima u Crnoj Gori.

Andrija Mandić, predsednik Nove srpske demokratije saopštio je da potez SAEM-a predstavlja antisrpski čin i još jedan napad na srpski narod u Crnoj Gori.

- To što se nekome ne sviđa to što emituje TV Pink može lako da promeni kanal, ali ako Srbi u Crnoj Gori žele baš da gledaju tu televiziju niko nema pravo da im oduzme tu mogućnost - kategoričan je Mandić.

Jovan Vučurović, poslanik DF-a, pita se da li se bilo šta promenilo posle pobede na izborima 30. avgusta prošle godine.

- Agencija za elektronske medije koja mora biti profesionalna i nepristrasna, a ona se 2021. godine bavi cenzurom i gušenjem medijskih sloboda. Skupština Crne Gore i parlamentarna većina treba da preuzmu stvari u svoje ruke i preispitaju na koji način funkcioniše ovaj savet - kaže za "Novosti" Vučurović.

Sa druge strane, Milo Đukanović, posle kadrovske čistke u Javnom servisu, svoje podobne DPS urednike i novinare okupio je pod krov nove TV Podgorica uoči popisa stanovnika i lokalnih izbora u glavnom gradu Crne Gore na proleće iduće godine.

- Svi znaju da je to televizija Mila Đukanovića i Ivana Vukovića koja je tempirala početak rada kada je došlo do promena u Javnom servisu - kaže Milan Knežević, lider Demokratske narodne partije. - I sve one vedete Javnog servisa koje su bile prepoznate kao DPS jurišnici i jastrebovi su se preselilo na tu televiziju.

Pripreme za otvaranje nove TV "progutale" su preko 2,5 miliona evra. Imena ljudi koji su politički angažovani poznata su crnogorskoj javnosti, poput Rada Vojvodića, nekadašnjeg generalnog direktora RTV CG i RTV IN. On je izabran ponovo za direktora, treće po redu medijske kuće TV Podgorica. Uz obrazloženje da je svojevremeno naneo štetu Javnom servisu, Savet RT CG ga je smenio sa funkcije direktora 2016. godine da bi tri godine kasnije Viši sud presudio da je nezakonito smenjen, pa je urgirao Savetu RTV CG da mu se isplati 180.000 evra?!

Na čelo Saveta TV Podgorica imenovan je istoričar i bivši savetnik Mila Đukanovića za nacionalnu politiku, profesor Živko Andrijašević, potpredsednik tog tela je Dragana Tripković. Članovi saveta su Božidar Jaredić, nekadašnji ministar za informisanje u Vladi Crne Gore i jedan od osnivača NVO "Crnogorski zbor", Amer Ramusović i Husein Ceno Tuzović.

UTRKUJU SE U UVREDAMA

Brojni su primeri napada na srpski narod, SPC, arhijereje, političke ličnosti, Srbe iz sveta umetnosti, kulture i sporta koji su dugo žigosani na Javnom servisu, ali SAEM nije našao za potrebno da reaguje i pokrene odgovornost vrhuške Javnog servisa. Nedavno je bivši bokser, sad pisac Milorad Popović, na HTV vređao Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, dok je za patrijarha Porfirija rekao da je "gori od mitropolita Amfilohija". Te sramne izjave nisu naišle na reakciju SAEM-a.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave