CRNA GORA NE ZABORAVLJA: Trideset godina od stravičnog zločina hrvatskih terorista

V. K.

01. 10. 2021. u 09:13

TRIDESET je godina od terorističkog napada dubrovačkih "branitelja" na jedinice JNA na teritoriji opštine Trebinje (Ivanica, Grab) i u blizini granice Dubrovnika sa Bosnom i Hercegovinom (Čepikuće i Osojnik).

ЦРНА ГОРА НЕ ЗАБОРАВЉА: Тридесет година од стравичног злочина хрватских терориста

Foto Novosti

U napadima je, u sklopu oružane pobune u Hrvatskoj, vršeći krivično delo ubistvo na podmukao način, ubijeno 26, a ranjeno preko 50 pripadnike JNA, u čijem sastavu su bili i vojnici na odsluženju vojnog roka iz Peći, Kumanova, Bihaća i drugih krajeva SFRJ.

Udruženje boraca ratova od 1990. Crne Gore navodi da je masakr vojnika, od kojih su polovinu činili pripadnici JNA iz Crne Gore, usledio po naredbi hrvatske vlade od 13. 9. 1991. godine da se napadnu kasarne i jedinice JNA u Hrvatskoj, na šta je vojni vrh JNA, u noći 20/21. 9. 1991. godine, naredio pokret jedinica JNA iz Crne Gore prema Istočnoj Hercegovini.

- Podsećamo da je tog krvavog 1. oktobra 1991. godine, u ničim izazvanom granatiranju položaja Trebinjske brigade sa područja Dubrovnika, u Ivanici ubijeno devet pripadnika JNA, među kojima i Vukola Jaćimović iz Bijelog Polja; da su iz zasede dubrovačkih snajperisti na Grabu ubijeni nikšićki rezervisti: Minja Delibašić, Petar Nikčević i Milutin Nikolić; da su u u zasedi dubrovačkih ZNG u jednom useku u Čepikućama ubijeni rezervisti Ranko Bojić, Vojislav Bulatović i Tomislav Bulatović iz Kolašina, Željko Pandurica i Milovan Smolovića iz Mojkovca i Radisav Srdanović i Rasim Muradbašić iz Podgorice, te da je na Osojniku, u zasedi dubrovačke paravojske, ubijeno pet pripadnika Trebinjske brigade, među kojima Milija Lučić iz Nikšića i Zoran Kovačević poreklom sa Grahova. Hrvatskim najamnicima iz Crne Gore malo je bila njihova pogibija već su 1. oktobar proglasili danom agresije JNA i Crne Gore na Dubrovnik, u čemu je saučestvovao crnogorski državni vrh  na čelu sa Milom Đukanovićem i Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore skandaloznim sporazumom sa hrvatskim tužilaštvom iz 2006. godine, kojim se obavezalo da će goniti samo crnogorske državljane počinioce ratnih zločina nad hrvatskim državljanima, ali ne i obratno. Ovog 1. oktobra, posle posete Đukanovića Hrvatskoj, konačno je jasno ko zapravo stoji iza satanizacije pripadnika JNA iz Crne Gore i destabilizacije Crne Gore i regiona, kako bi Hrvatska zadržala kontrolu nad Crnom Gorom, pri čemu predsednik Đukanović faktički ima status prvog saradnika Sigurnosno obaveštajne agencije Hrvatske. Od Đukanovića odgovorniji odnos prema crnogorskim pripadnicima JNA poginulim 1. oktobra imaju čak i dubrovački branitelji, o čemu svedoči skorašnji poziv na telefon Udruženja jednog od ratnih snajperista iz Dubrovnika, koji se interesovao kako se zvao Crnogorac, pripadnik JNA, „krupni brko“  iz Nikšića koji je poginuo na Grabu, te da žali zbog njegove pogibije i hteo bi doći da na njegov grob položi cveće. Pozdravili smo taj gest i kazali mu da će, ukoliko se odluči da dođe, imati našu podršku i zaštitu. Jer, kad pobedi ljudsko lakše je praštati. Neka je slava pripadnicima JNA poginulim 1. oktobra 1991. godine. Dok je Udruženja nećemo ih zaboraviti i radićemo sve kako bi konačni ishod bio istina i pravda - ističe se u saopštenju koje je potpisao Radan Nikolić, direktor Udruženja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri