ZDRAVSTVENI SISTEM NA KOLENIMA: Crna Gora duguje više od 30 miliona evra za medikamente

B. Dabić

22. 09. 2021. u 10:33

ZA funkcionisanje zdravstvenog sistema u Crnoj Gori nedostaje novca jer su povećane potrebe bolnica tokom epidemije korona virusa.

ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ НА КОЛЕНИМА: Црна Гора дугује више од 30 милиона евра за медикаменте

Foto DZPG.me

Iz Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore navode: ”činimo sve što je u našoj moći da ne dođemo u situaciju pojave bilo kakvih smetnji kada je u pitanju sprovođenje zdravstvene zaštite.”

Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore (FZO) obratio se Ministarstvu finansija i socijalnog staranja zbog nedostatka novca za funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Država privatnim apotekama na ime izdavanje lekova na recept duguje 2.030.000 evra, a dobavljačima van sistema 1.290.000 evra, potvrđeno je “Danu” u Fondu za zdravstveno osiguranje Crne Gore.

Iz Fonda nisu saopštili kolika su ukupna dugovanja, koja su na kraju 2020. godine iznosila više od 30 miliona evra, niti da li su izmirivali nagomilana potraživanja.

Podsetimo, iz Fonda su u aprilu od Vlade tražili 11.000.000 evra više u odnosu na opredeljena sredstva u budzetu, sa čijim se usvajanjem inače kasnilo. Tada su upozorili da se taj nedostatak može odraziti na nabavku lekova, medicinskih sredstava i opreme.

Zakonom o Budzetu Crne Gore za 2021. godinu Fondu za zdravstveno osiguranje za 2021. godinu oredeljeno je 303.937.927,37 evra.

U proteklom periodu, u kontinuitetu su se na kraju svake godine iskazivale neizmirene obaveze u zdravstvenom sistemu, na određenim budžetskim pozicijama, a to zbog činjenice da je dolazilo do velike neusklađenosti između planiranih sredstava i realnih potreba zdravstvenog sistema.

-Takva neusklađenost u velikoj meri opterećuje i ugrožava javne finansije, pa je prevazilaženje problema jedino moguće putem realnijeg planiranja budzeta. Nastavak, ili bolje reći, naslijeđenost ovakvog trenda, uslovilo je potrebu da su planirana budžetska sredstva za zdravstvo nedovoljna da se tekuća godina završi sa iskazivanjem svih izmirenih sredstava. S tim u vezi, Fond se obratio Ministarstvu finansija i tražio nedostajuća dodatna sredstva na određenim pozicijama. U stalnoj smo komunikaciji sa Ministarstvom finansija po pitanju praćenja neizmirenih obaveza i nema sumnje da ćemo zajedničkim snagama tražiti najbolja rešenja za nagomilane problema iz prethodnog perioda. Takođe, napominjemo da bez obzira na nedostajuća sredstva, činimo sve što je u našoj moći da ne dođemo u situaciju pojave bilo kakvih smetnji kada je u pitanju sprovođenje zdravstvene zaštite, pa ćemo i ubuduće insistirati da institucije zadužene za ovu oblast pruže mehanizam čijim sprovođenjem bi se stvorio balans između opredeljenih sredstava i stvarno potrebnih sredstava, koja služe za nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema. Jer, ništa nije važnije od zdravlja građana Crne Gore, naveli su iz Fonda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!