VLADISLAV DAJKOVIĆ: Milo Đukanović čuva status prvog feudalca Crne Gore

Novosti online

19. 09. 2021. u 09:40

VLADU treba ojačati političkom voljom naroda i njegovim političkim predstavnicima. Ima nas mnogo koji znamo kako da život u Crnoj Gori učinimo mirnijim i boljim, kazao je u intervjuu politički aktivista Vladislav Dajković.

ВЛАДИСЛАВ ДАЈКОВИЋ: Мило Ђукановић чува статус првог феудалца Црне Горе

Foto: Privatna arhiva

Politička scena Crne Gore je u znatnoj meri zakomplikovana nakon ustoličenja mitropolita Joanikija koje je podelilo javnost. Kako vi vidite izlazak iz političke krize i da li je on uopšte moguć?

Podele u Crnoj Gori nije izazvalo ustoličenje Mitropolita Joanikija. Intronizacija je iskorišćena samo da se podele prodube i pokuša delegitimizovati demokratska većina. To je projekat dobro poznatih planera nestabilnosti u Crnoj Gori koji se vode logikom: “Izgubili smo na demokratskim izborima, ali ćemo zato dati sve od sebe da Crna Gora izgubi mir i stabilnost“. Postavlja se pitanje “zašto?“ – Pa da bi jedna familija sačuvala nemerljivo bogatstvo i status prvog feudalca Crne Gore.

Izlazak iz zone duboke podeljenosti i destabilizacije vidim u pomirenju. Da svako ustupi do svog, u korist svih. Generacije obrazovanih mladih ljudi moraju imati pravo na svoju šansu. Ima nas mnogo koji smo umorni od svih jezika prošlosti i priča političkih lidera koji vuku nazad. Đukanoviću čak ni trideset godina vlasti nije dovoljno, nego hoće još. Ipak, siguran sam da nas ima mnogo koji imamo snage da kažemo – Dosta je bilo. Idemo u bolji život.

Zajedničko saopštenje Demokratske Crne Gore i Demokratskog Fronta pokazuje da je kompromis najjačih konstituenata ipak pronađen. Da li očekujete rekonstrukciju Vlade u skorijem periodu?

To je ohrabrujuća vest i mudra politika lidera tih političkih saveza. Vladu treba ojačati političkom voljom naroda i njegovim političkim predstavnicima. Ovo je skoro poslednji trenutak za takav dogovor. Narod sve gleda i samim tim se najbrže naljuti na onog svog kome je dao poverenje. Dakle, ili će većina biti složna ili će narod biti protiv onih koji to ne žele.

Popis stanovništva je tema koja uvijek zaokuplja pažnju domaće, pa i regionalne javnosti. Da li smatrate da će se, uprkos opstrukcijama, održati u ovoj godini?

Ne vidim nijedan razlog zašto se neko plaši popisa. To je kao da kažete ja sam protiv slobode ili protiv vašeg prava da pokažete da postojite, da imate svoj jezik, svoju vjeru… Taj pokušaj je deo istog plana da se Crna Gora zadrži u mraku i neznanju, umesto da progleda i kaže svojim jezikom da svima podjednako pripada. Neko i dalje želi da Crnu Goru predstavlja kao novokomponovani Montenegro koji fabrikuje prošlost, uskraćuje sećanje i zaustavlja budućnost.

Više puta ste izjavljivali da ćete se boriti za svoj rodni grad, misleći na lokalne izbore u Podgorici. Da li se ta odluka promenila nakon stava lidera DF-a Andrije Mandića da bi Milan Knežević mogao biti nosilac njihove lokalne liste?

Ostajem pri toj tvrdnji. Da, boriću se za svoj grad svim srcem. Tek treba da odlučim koji je najbolji način da pomognem tom cilju. Moja odluka neće biti protiv nekog, već za grad svih nas – grad otvoren i glavni u vrlini dobra, grad primer u ravnopravnosti svih naroda i vera, ali i prvi u napretku i kvalitetu života. Podgorica će biti pobednik jer ima nas mnogo koji to želimo, koji to znamo i koji hoćemo da tako bude.

Kada govorimo o vašim političkim planovima, da li razmišljate o osnivanju političke partije?

Izabraćemo najbolji način da utičemo na naše živote. Da ne čekamo u redu za milost i dar bilo koga. Mi, kao mladi i obrazovani ljudi, želimo da pomognemo i ojačamo demokratiju Crne Gore. Ima nas mnogo koji znamo kako da život u Crnoj Gori učinimo mirnijim i boljim. Mi želimo da sarađujemo sa svima koji hoće da Crnu Goru vode demokratski napred, da budemo zajedno, složni, pomireni i odlučni – jer to je Snaga Crne Gore, a ne podele, juriš na crkve i netrpeljivost prema različitom.

Nama trebaju zaposleni i nasmejani mladi ljudi, oni sa empatijom i pruženom rukom. Razmišljamo o najboljoj formi našeg učešća u tome, pa i osnivanju političkog pokreta. Jer ima nas mnogo, a ja sam samo jedan od njih.

(IN4S)

BONUS VIDEO NE DAMO SVETINjE: Ori se pesma na Cetinju posle ustoličenja mitropolita Joanikija

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)