MITROPOLIT JOANIKIJE: Trpimo dosta iskušenja, svega i svačega se čulo protiv crkve Božije

B. Dabić

18. 09. 2021. u 13:31

POVODOM pet godina od osvećenja Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru, Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije jutros je služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Трпимо доста искушења, свега и свачега се чуло против цркве Божије

Foto: Biljana Dabić

Nakon ustoličenja ovo je prva liturgija koju je Mitropolit Joanikije održao u Sabornom Hramu Svetog Jovana Vladimira.

- Mi govorimo o dobru i trba da mislimo o dobru. Da radimo dobro. Ali, u ovom svetu trpimo dosta iskušenja. Ovih dana je mnogo nekih optužbi, laži, pometanja, krivog tumačenja. Svega i svačega se čulo protiv crkve Božije, a mi kada bismo odgovarali na sve to, ne bismo ništa drugo radili nego učestvovali u tom vrzinom kolu, u tom zlu i pakosti. Ne pada nam pamet da odgovaramo na sve. Ponekad odgovorimo jer moramo, jer mora narod da zna  istinu, ali je ne ponavljamo po stotinu puta. Ko hoće da čuje, neka čuje. Tako se ponašamo. Istrpimo vrlo često, radije trpimo, nego da odgovaramo - kazao je Mitropolit Joanikije.

Foto: Biljana Dabić

Mitropolit crnogorsko-primorski naglašava da je snaga u istini.

- Ako neko misli da je snaga u tome biti stalno prisutan u javnosti, stalno se oglašavati,  snaga je u istini, ljubavi, dobroti, čestitosti, u tome da prebivamo, draga braćo i sestre. Da imamo poverenja u Boga, koji je glava svoje crkve, koji rukovodi brodom svoje crkve. Gospod Isus Hrist je naša sigurnost, a ne mi kao neki ljudi koji znamo da napravimo dobru organizaciju. Treba nam ta organizacija, ali nije u tome konačna sigurnost, nego u Gopsodu Isusu Hristu koji je kamen temeljac svoje crkve, glava svoje crkve, koji izgrađuje, objedinjuje i osnažuje neprestano. U tome je naša snaga.  Naša izdržljivost pa zbog toga moram da objasnim zašto ne odgovaram na sve optužbe, laži  i pometanja. Ćutimo, trpimo i molimo se Bogu, a oni koji nas optužuju su naša braća. Pa nećemo da uvećavamo zlo među braćom. Gledamo da nađemo načina i puta da mirno razgovaramo sa onima koji nas toliko optužuju I podmeću. Koriste sva moguća sredstva današnje tehnike, komunikacije, da što više zla nanesu. Međutim, mi treba na to da odgovorimo dobrom I samo dobrim. To je ono dobro koje oplemenjuje i nas i one koji nas vole, i one koji nas mrze. Da se trudimo samo oko dobra, da oplemenimo svoje duše i svoja srca, svoje misli. Da se trudimo da činimo dobro. To je zavet Hrišćanski, to je zahtev našeg blaženopočivšeg Mitroplita, glavnog ktitora ovog svetoga hrama, to je zavet naše svete vere pravoslavne, da se zavetujemo, dobru, ljubavi Božijo i bratskom pomirenju - poručio je mitroplit Joanikije.

Foto: Biljana Dabić

Podsetimo, Saborni hram Svetog Jovana Vladimira u Baru osveštan je 25. septembra 2016. u prisustvu oko pet hiljada vernika iz Crne Gore, zemalja regiona, Rusije, Ukrajine, Belorusije...

Hram su osveštali i potom u njemu služili svetu liturgiju: njegova svetost patrijarh jerusalimski Teofilo Treći, njegova svetost patrijarh srpski Irinej, arhiepiskop albanski Anastasije, arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, u prisustvu predstavnika svih pomesnih pravoslavnih crkava- preko 50 arhijereja, vladika, mitropolita iz celog sveta.

Foto: Biljana Dabić

Osveštanje Sabornog hrama u Baru 25.septembra 2016. –te u godini jubileja – 1.000 godina od pogubljenja svetog Jovana Vladimira, bio je najveći događaj u pravoslavlju te godine. Blagoslov majke Svih Crkava Jerusalimske Patrijaršije i Svetog grada Jerusalima sabranima u Sabornom hramu u Baru preneo je njegova svetost patrijarh jerusalimski Teofilo Treći.

OSVEĆENjE SABORNOG HRAMA SVETOG JOVANA VLADIMIRA JE ISTORIJSKI DAN

Parhoh barski protojerej stavrofor Slobodan Zeković kazao je da pet godina osvećebja hrama svetog Jovana Vladimira proslavlja se sedam dana ranije “pošto će sledeće sedmice doći patrijarh Porfirije u Crnu Goru radi ustoličenja novoizbranog episkopa Budimljansko – nikšićkog Metodija tako da će Vladika tih dana imati dosta obaveza pa smo po njegovom blagoslovu nekoliko dana ranije organizovali ovaj sabor”.  

- Osvećenje Savornog hrama Svetog Jovana Vladimira je bio istorijski dan za pamćenje. Tada je prvi put u Crnu Goru došao Jerusalimski patrijarh koji čuva grob Hristov i doneo je blagoslove Svete zemlje, svetog grada Jerusalima. Ostaje ta neraskidiva veza sa majkom crkvom Jerusalimskom. Na sve velike praznike, na hram pored naše zastave, ističemo i zastavu patrijaršije Jerusalimske da nas podseća na tu neraskidivu vezu naše crkve Svetosavske sa majkom crkvom Jerosalimskom, kazao je paroh barski Slobodan Zeković. Nakon liturije članovi KUD Sveti Jovan Vladimir upriličili su prigodan kulturni program, a u kripti Sabornog hrama svetog Jovana Vladimira Kolo Srpskih sestara je pripremilo slavsko posluženje za sve.

Foto: Biljana Dabić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri