KOMEMORATIVNA SEDNICA ZA VELIMIRA ĐURĐEVIĆA: Nekadašnji predsednik Herceg Novog doprinosio da i u najtežim vremenima ostanemo ljudi

V.V.

14. 09. 2021. u 14:13

NEDAVNO je preminuo nekadašnji predsednik Herceg Novog Velimir Đurđević (1943 – 2021), a danas (14. Septembar) je tim povodom u Skupštini opštine održana komemorativna sednica kojoj su osim članova porodice prisustvovali odbornici, predstavnici lokalne uprave, kolege i prijatelji. Sednicu je otvorio predsednik hercegnovske Skupštine opštine Ivan Otović, a o životu i delu Đurđevića govorio je gradonačelnik Stevan Katić.

КОМЕМОРАТИВНА СЕДНИЦА ЗА ВЕЛИМИРА ЂУРЂЕВИЋА: Некадашњи председник Херцег Новог доприносио да и у најтежим временима останемо људи

Foto: V.V.

- Odlaskom Đurđevića Herceg Novi je izgubio uglednog sugrađanina, koji je tokom svog života i društveno-političkog delovanja ostavio neizbrisiv trag u našoj zajednici. Veliki broj Novljanki i Novljana, kao i onih koji su u naš grad doselili tokom i nakon ratnih dešavanja početkom devedesetih, uvek će se sećati čoveka koji je u najtežim vremenima dao sve od sebe da zaštiti sve nas u Herceg Novom –  rekao je predsednik Katić.

Herceg Novi izgubio uglednog sugrađanina

Velimir Đurđević završio je Višu pedagošku školu u Nikšiću. Izabran je za odbornika Skupštine opštine Herceg Novi na prvim posleratnim višestranačkim izborima 1990. godine, a za predsednika Opštine u januaru 1991. godine. Bio je i poslanik u veću građana SR Jugoslavije u tri mandata.

On je podsetio da su Đurđevićev mandat na mestu prvog čoveka grada, od 1991. do 1993. godine, obeležile  brojne teškoće, problemi na granici sa Hrvatskom, otkazivanje turističkih aranžmana, priliv skoro deset hiljada izbeglica na 27 hiljada stanovnika, nestašice, rast nezaposlenosti. I u tim, najtežim uslovima, Đurđević se istrajno zalagao za razum, dijalog i mirno rešavanje sporova, pa tako građanima garantovao sigurnost. Podsetio je Katić da je lokalna uprava sa Đurđevićem na čelu izgradila rezervoar na Luštici, usvojila 25 detaljnih urbanističkih planova, dovršila popločavanje trga i dela ulica u Starom gradu, održala Praznik mimoze i Filmski festival. U tim vremenima posebno je došla do izražaja solidarnost i otvorenost kojom se Herceg Novi i danas diči, istakao je Katić i dodao da je Đurđević veliko uvažavanje stekao i kao direktor OŠ "Milan Vuković".

Foto: V.V.

Velimir Đurđević

U ime porodice govorio je Đurđevićev sin Gojko, koji je ocenio da je ratnih devedesetih verovatno baš to teško vreme izabralo Velimira za predsednika "zbog smirenosti i sposobnosti da razgovorom prevaziđe sve probleme, što uvek doprinosi da, uprkos svemu, ostanemo ljudi".

BONUS VIDEO:

Ko je ubio Slavka Ćuruviju?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

VAŽIO JE ZA GOSPODARA CRNE GORE: Pamtiće se njegove reči sa Giškine sahrane - Ko je bio Brano Mićunović? (FOTO/VIDEO)